23948sdkhjf

Avtalar om priser

Staten och SKL är överens om hur de statliga läkemedelsbidragen ska hanteras år 2015 och tillsätter arbetsgrupp för att ta fram en ny ersättningsmodell.
En ny överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, reglerar de statliga bidragen till landstingen avseende kostnaderna för läkemedelsförmånerna. Enligt den ska staten dela ut 22,48 miljarder kronor till Sveriges landsting och regioner i år.

Överenskommelsen gäller endast för år 2015. Den är en följd av att flera nya läkemedel har införts på den svenska marknaden till patientgrupper där det tidigare inte funnits tillgång till motsvarande behandlingar.

Förutom bidragen till läkemedelsförmånerna reglerar överenskommelsen bland annat ersättningar för behandlingar mot virussjukdomen hepatit C. Där har ett flertal olika botande men även dyra läkemedel nått vården under det gångna året, bland annat från svenska Medivir och de amerikanska läkemedelsbolagen Gilead och Abbvie .

Ersättningsmodellen omfattar även en vinst- och förlustmodell.

- Vi har haft konstruktiva förhandlingar. Särskilt viktigt har det varit att säkerställa de ekonomiska förutsättningarna för användningen av de nya läkemedlen för hepatit C, men också att få en dialog runt ersättningsmodellen i sin helhet, säger Mats Eriksson, ordförande i SKL:s sjukvårdsdelegation, i ett pressmeddelande.

I överenskommelsen meddelar staten och SKL att parterna har kommit överens om att tillsätta en gemensam arbetsgrupp för att uppdatera ersättningsmodellen. Syftet är att ta fram en mer modern och långsiktigt hållbar modell. Senast den 15 april i år ska arbetsgruppen bestämma vilka frågeställningar som dess arbete ska fokusera kring.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.048