23948sdkhjf

Mobiltelefonbaserat test för hiv

Den mikrofluidiska mobildongeln från Columbia University möjliggör en diagnos av hiv och syfilis på under 15 minuter.


Att det börjar finnas allt fler mobilappar med applikationer inom sjukvård och hälsa har troligtvis inte undgått någon. Nu kommer dessutom en app med medföljande mobildongel som är tänkt att erbjuda ett snabbtest för hiv och syfilis.

Dongeln och testet baseras på mikrofluidisk teknologi och är utvecklade av forskare på Columbia University som i detektionen använder antikroppar i en traditionell ELISA (enzyme linked immunosorbent assay).

Dongeln kostar omkring 34 dollar att tillverka med utbytbara testkassetter, vilket är betydligt billigare än traditionella ELISA-maskiner som landar på priser kring 18 000 dollar, motsvarande 152 000 kronor. Varje test kostar sedan några tiotal ören.

För att genomföra testet används en droppe blod som läggs på kassetten och lösgör olika reagens. Dongeln använder den ström som kommer från hörlursuttaget på telefonen och testet är klart på cirka 15 minuter. Hittills har höga nivåer av falska positiva och falska negativa resultat varit problematiskt men testet är under fortsatt optimering.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078