23948sdkhjf

Startar ny studie

Diamyd rekryterar den första patienten till en ny studie med bolagets diabetesvaccin.
Den första patienten har nu rekryterats till en ny klinisk fas II-studie där barn med hög risk att utveckla typ 1-diabetes behandlas med vaccinbolaget Diamyd Medicals vaccin Diamyd.

Sedan 2009 pågår den kliniska prövningen Diaprev-IT. Där ingår 50 barn från fyra års ålder med konstaterat ökad risk att utveckla typ 1-diabetes. De behandlas med antingen vaccinkandidaten Diamyd eller placebo och följs i fem år.

I oktober 2014 meddelade Diamyd att Diaprev-IT skulle utökas till en ny studie, Diaprev-IT 2. Där ska ytterligare 80 barn ingå som genom genetisk och biomarkörscreening anses befinna sig i riskzonen för att utveckla typ 1-diabetes. Upplägget i den nya studien liknar den tidigare studien, med skillnaden att barnen delas in i två grupper: de med normal respektive nedsatt glukosmetabolism, vilket symboliserar hur långt sjukdomsförloppet kommit hittills.

Nu har den första patienten rekryterats till Diaprev-IT 2, som utförs av forskare vid Lunds universitet.

Den aktiva substansen i Diamyd är Glutaminsyradekarboxylas isoform 65 k Da, GAD-65. Det är ett autoantigen i kroppen och syftet med vaccinet är att få immunförsvaret att utveckla torerans mot det.

Förhoppningen är att vaccinet ska motverka att de insulinproducerande betacellerna i bukspottskörteln attackeras av immunförsvaret och på så sätt skjuta upp eller rentav förhindra uppkomsten av typ 1-diabetes. I Diaprev IT 2 ska behandlingen dessutom kompletteras med antiinflammatoriska vitamin D.

Läs mer om Diamyd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093