23948sdkhjf

Ser över SME-finansieringen

Utredaren Hans Rydstad kartlägger behovet av statlig finansiering hos små och medelstora företag.
Både det nya Nationella Innovationsrådet och Riksrevisionen har kommit med önskemål om att tillgången på riskvilligt kapital, bland annat det statliga, borde ses över. Dessutom borde systemet kring hanteringen av riskkapitalet förbättras, så att det bland annat blir mer lättillgängligt i tidiga skeden.

Som ett första steg mot att lösa problemet har regeringen givit utredaren Hans Rydstad i uppdrag att kartlägga behovet av statligt riskkapital hos små och medelstora företag, SME-bolag. Han ska dessutom ta fram förslag på förbättringar som kan göras i systemet.

- Innovativa personer och företag har stor betydelse för ökad sysselsättning och tillväxt. Därför är det viktigt med ett innovationsklimat som ger förutsättningar för företag att starta, växa och till slut bli nästa decenniums exportsuccéer. Tillgång till finansiering i tidiga skeden är en avgörande del i detta, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Hans Rydstad ska bland annat undersöka förhållandet mellan utbud, efterfrågan och behov hos SME-bolag när det gäller finansiering. Han ska även ge förslag på hur riskerna i framtiden kan fördelas mellan offentligt och privat kapital.

Förutom det ska Hans Rydstad se över vilken påverkan ramvillkoren har på företags finansieringsmöjligheter.

Utredningsarbetet ska utföras i samarbete med en referensgrupp där de offentliga finansieringsaktörerna ingår. Resultaten från arbetet ska kontinuerligt förmedlas ut till berörda intresseorganisationer och myndigheter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078