23948sdkhjf

Storsatsar på svensk life science

Två nya forskningscenter är resultatet av en stor life science-satsning från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse – och fler satsningar är på gång. Syftet är att stärka svensk medicinsk forskning.
Ett nytt forskningscenter för regenerativ medicin , där skadad vävnad ersätts eller återställs, ska byggas upp i Lund. Det meddelade Knut och Alice Wallenbergs stiftelse i början av februari. Stiftelsen finansierar uppstarten av centret med 225 miljoner kronor. Ytterligare 160 och 150 miljoner kommer från Lunds universitet respektive Region Skåne.

Ansvaret för centret , Wallenberg Centre of Molecular Medicine, kommer att ligga hos Lunds universitet. Verksamheten ska fokusera på sjukdomar i nerver och muskler, i andningsvägarna och blodsystemet samt hjärt-kärlsjukdomar och endokrina sjukdomar, där kroppens hormoner ligger bakom åkomman. Pengarna från stiftelsen avses främst för rekryteringen av unga forskare medan landstinget och universitetet bidrar med komplementära resurser för att bedriva klinisk forskning.

- Vår satsning ska ge centret möjligheten att bedriva egen forskning men förhoppningsvis kommer det även att jobba både mot sjukvård och bolag med relevans för verksamheten, säger Göran Sandberg, verkställande ledamot på Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Under hösten meddelades en liknande satsning där stiftelsen finansierar uppstarten av ett nytt center för molekylär medicin vid Göteborgs universitet. De två centren är bara en del av en rad satsningar som planeras, då Knut och Alice Wallenbergs stiftelse har för avsikt att dela ut upp till 1,7 miljarder under tio år framåt med syftet att stärka svensk medicinsk forskning.

- Det är rektorerna vid universiteten som ansökt om finansiering för dessa center och vi utvärderar för närvarande liknande ansökningar från Umeå och Linköpings universitet. Detta tillsammans med våra och statens stora satsningar på Scilifelab i Stockholm-Uppsala skapar ett nationellt nätverk för internationellt konkurrenskraftig medicinsk forskning, säger Göran Sandberg.

Stiftelsen har lagt nästan 500 miljoner på infrastruktur och bioinformatik kring life science vid främst Scilifelab. Den har dessutom avsatt drygt 600 miljoner kronor för ett program med vetenskapsakademin. Där är syftet att stödja landets ledande kliniker genom programmet Wallenberg Clinical Scholars, där kliniska forskare tilldelas finansiering under fem år till sin verksamhet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109