23948sdkhjf

Mer konkurrens på hepatit C-marknaden

Medivirkonkurrenten BMS får sin NDA-ansökan godkänd för granskning.
Det amerikanska läkemedelsbolaget Bristol-Myers Squibb, BMS, meddelade i går torsdag att dess NDA-ansökan, New Drug Application, för substansen daclatasvir godkänts för granskning av det amerikanska läkemedelsverket FDA. Målet med ansökan är att få ett marknadsgodkännande för en ribavirinfri kombinationsbehandling med daclatasvir och sofosbuvir mot virussjukdomen hepatit C.

Företagets NDA-ansökan kommer efter att BMS nekades godkännande för daclatasvir i december. FDA krävde då mer information om hur läkemedelskandidaten fungerar tillsammans med andra substanser.

Om behandlingsregimen godkänns så blir den enligt BMS den första tolvveckorskuren mot genotyp 3 av hepatit C.

2014 var ett händelserikt år då flera botande behandlingar mot hepatit C nådde marknaden. Ett av dessa var amerikanska Gilead Sciences Harvoni; en oral behandling bestående av en kombination av ledipasvir och sofosbuvir. Läkemedlet godkändes i USA i början av oktober förra året, och i EU i november. Harvoni avses för vuxna patienter med en kronisk infektion med hepatit C genotyp 1 och 4.

Hack i häl på Gilead kom Abbvie som fick två läkemedel godkända i EU i januari 2015. Läkemedlen var Exviera med den aktiva substansen dasabuvir och Viekirax, en kombinationsbehandling med substanserna ombitasvir, paritaprevir och ritonavir. Både Exviera och Viekirax avses för behandling av genotyp 1 och 4.

De nya hepatit C-läkemedlen innebär en ökad konkurrens för svenska Medivirs Olysio, simeprevir. Läkemedlet fick marknadsgodkännande i USA i slutet av år 2013 och testas för tillfället i flera kombinationer i olika kliniska studier som genomförs av partnern Janssen.

Enligt en artikel i The Wall Street Journal var de dyra nya hepatit C-läkemedlen en stark bidragande faktor till att USA:s kostnader för läkemedelsförskrivning ökade med tolv procent under år 2014. Det är den största ökningen på drygt tio år.

I mars meddelades en ny överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som reglerar de statliga landstingsbidragen avseende kostnaderna för läkemedelsförmånerna. Förutom detta reglerar överenskommelsen bland annat ersättningar för de nya, dyra och botande behandlingarna mot hepatit C. Överenskommelsen gäller endast för år 2015 och parterna ska tillsätta en gemensam arbetsgrupp för att göra ersättningsmodellen mer modern och långsiktigt hållbar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078