Vill bli bäst på entreprenörskap
Chalmers tekniska högskola satsar närmare en halv miljard kronor av egna medel i ett nytt helägt dotterbolag inom Venture Creation. Målet är att bli en av världens tre främsta inkubatorer inom fem år.
- För forskarna innebär satsningen att de erbjuds bättre möjligheter att nyttiggöra sin forskning i nya teknikbaserade tillväxtföretag. För studenterna innebär det att fler kommer att ha entreprenöriella erfarenheter när de tar examen så att de blir bättre rustade för att bygga ett starkt Sverige, säger Fredrik Hörstedt, vicerektor för nyttiggörande på Chalmers.
Verksamheten kommer över tio år att tillskjutas 300 miljoner kronor i investeringskapital och närmare 150 miljoner i driftsmedel. Investeringsmedlen kommer från Stiftelsen Chalmers tekniska högskola, ägarstiftelsen.
- En stor utmaning för unga svenska bolag är bristen på stabil såddfinansiering så att de kan utkristalliseras och bli investeringsbara för aktörer längre fram i kedjan. Med hjälp av ett omfattande tillskott av kapital i just den här delen ökar möjligheterna för unga bolag avsevärt, säger Fredrik Hörstedt.
Han understryker att Chalmers inte genomför satsningen på egen hand utan tillsammans med samarbetspartners såsom Västra Götalandsregionen och Vinnova. Även entreprenörer och forskare utan koppling till Chalmers välkomnas med sina idéer.
- Vi vill öka flödet av idéer, projekt, bolagsinvesteringar och bolagsavyttringar. Detta för att ge ett större samhällsbidrag och bidra med fler arbetstillfällen och exportmöjligheter, bland annat.
Encubators process bygger på att innovationer kopplas samman med studenter från främst Chalmers entreprenörskola medan Chalmers innovation fokuserar på entreprenörer som vill förverkliga sin idé. Det nya dotterbolaget startar även ett affärsområde för att genomföra licensieringsaffärer och hantera immateriella tillgångar. Liksom tidigare kommer man att ha två distinkt olika inkubatorprocesser för att vaska fram idéer, såddprojekt och bolag där den ena har fokus på fria entreprenörer och den andra har fokus på studenterna.
– Det nya är att de nu kan samordna sig bättre, ha större grad av överhörning och vara mer medvetna om vad som pågår och ”bubblar” i båda processerna, säger Fredrik Hörstedt.
Konsolideringsarbetet genomförs till största delen under första halvåret 2015. Den samlade portföljen omfattar ett 60-tal bolag till ett värde av cirka 125 miljoner kronor. Ungefär en tredjedel av dessa är life science-bolag.
Linnéa Lindau, i dag vd för Encubator, blir vd för det nybildade dotterbolaget från starten. I ledningsteamet har hon med sig Ingvar Andersson, vd Chalmersinvest och Andrzej Brud, vd Chalmers innovation. Vad bolaget ska heta är i skrivande stund inte bestämt.