23948sdkhjf

Ansöker om ny indikation

Efter lovande resultat i en klinisk studie ansöker Astrazeneca om utökade indikationer för ticagrelor mot blodpropp.
Under American College of Cardiologys vetenskapliga konferens på lördagen visade Astrazeneca upp fullständiga resultat från den nyligen avslutade kliniska studien Pegasus-Timi 54. Där behandlades 21 000 patienter från 31 länder med en låg dos av acetylsalicylsyra, ASA, kombinerat med antingen placebo eller bolagets blodförtunnande läkemedel ticagrelor, kallat Brilique eller Brilinta, i doserna 60 eller 90 milligram.

De patienter som ingick i studien var 50 år eller äldre och hade haft en hjärtinfarkt ett till tre år före studiens start. Syftet med behandlingen var att se om ticagrelor kunde förebygga ytterligare blodproppar.

Resultaten, som har publicerats i New England Journal of Medicine, visar att båda doserna av ticagrelor signifikant minskar risken för studiens primära effektmått kardiovaskulär död, hjärtinfarkt och stroke jämfört med placebo. Minskningen i det sekundära effektmåttet kardiovaskulär död och dödlighet oavsett orsak uppnådde inte statistisk signifikans. Dessutom hade både ticagrelor- och placebogruppen en låg förekomst av blödningar innanför skallbenet och fatala blödningar.

I dagsläget är ticagrelor godkänt i dosen 90 milligram som förebyggande behandling av patienter som haft hjärtinfarkt högst ett år tidigare. Forskning visar att en av fem patienter drabbas av hjärtinfarkt, stroke eller kardiovaskulär död inom tre år även om de inte haft någon ny händelse under de första tolv månaderna efter sin första hjärtinfarkt. Standardbehandlingen för patienter som haft hjärtinfarkt minst ett år tidigare är i dagsläget ASA. Nu hoppas Astrazeneca att ticagrelor kan läggas till som förebyggande behandling för dessa patienter.

- Vi har precis lämnat in registreringsansökningar till European Medicines Agency och US Food and Drug Administration och vi ser fram emot att samarbeta med dessa myndigheter för att få godkännande av en potentiell ny indikation på dessa stora marknader, säger Elisabeth Björk, Vice President, Head of Cardiovascular and Metabolic Diseases, Global Medicines Development på Astrazeneca, i ett pressmeddelande.

Ticagrelor har pekats ut som en av Astrazenecas tillväxtplattformar .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063