23948sdkhjf

Lovande för simeprevir

Medivir visar upp resultat från kliniska studier med sin hepatit C-behandling i olika kombinationer.
Vid mötet Conference of the Asian Pacific Association for the Study of the Liver, APASL, i Istanbul presenterades positiva resultat från tre kliniska studier med läkemedelsbolaget Medivirs substans simeprevir. Simeprevir finns i dag tillgängligt på marknaden under namnet Olysio som behandling mot virussjukdomen hepatit C. I de tre studierna testades substansens effekt när den kombinerades med andra läkemedel, i olika behandlingstider och på olika patientgrupper.

I fas IIa-studien HPC2001 testades en tolv veckor lång interferonfri behandling med simeprevir i kombination med en eller två andra direktverkande antivirala substanser: TMC647055 och JNJ-56914845. Patienterna i studien var behandlingsnaiva patienter utan levercirros som återinsjuknat i hepatit C av genotyp 1.

När alla tre läkemedlen kombinerades och dosen av JNJ-56914845 var 60 milligram botades upp till 95 procent av patienterna i studien. Motsvarande siffra för dosen 30 milligram var 82 procent. Överlag tolererades kombinationsbehandlingarna väl.

Fas III-studien Tiger utfördes i Kina och Sydkorea. Där fick behandlingsnaiva patienter med kronisk infektion med hepatit C genotyp 1 placebo eller simeprevir i olika doser i kombination med pegylerat interferon och ribavirin, PR.

I studien utvärderades antalet patienter som hade kvar ett bestående virologiskt svar tolv veckor efter planenligt avslutad behandling. Andelen landade på 89 procent av de patienter som fick en simeprevirdos på 100 milligram, 91 procent för de som fick 150 milligram samt 76 procent för personerna i placebogruppen. Även här tolererades behandlingen generellt väl.

Den tredje studien som presenterades var en pågående öppen fas III-prövning med en tolv veckor lång behandling, där simeprevir kombineras med PR. Patienterna i studien har en infektion med antingen hepatit C genotyp 1 eller 4. De är behandlingsnaiva och har mild till måttlig fibros.

Syftet är att se om en tolv veckor lång behandling räcker för att nå positiva resultat, med utgångpunkt i olika kriterier. 76 procent av de patienter som hade genotyp 1 uppfyllde kriterierna efter tolv veckor, varav 66 procent botades. Av dem som hade genotyp 4 uppfyllde 48 procent kriterierna och 94 procent hade botats.

Studierna utförs av samarbetspartnern Janssen.

Simeprevir fick marknadsgodkännande i USA i slutet av år 2013, under namnet Olysio. Läkemedlet har fått ökad konkurrens under det senaste året, bland annat från amerikanska Gilead Sciences Harvoni; en oral behandling bestående av en kombination av ledipasvir och sofosbuvir. Läkemedlet godkändes i USA i början av oktober förra året, och i EU i november. Harvoni avses för vuxna patienter med en kronisk infektion med hepatit C genotyp 1 och 4.

Läs mer om Medivir.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063