23948sdkhjf

Ökar sitt diabetesfokus

Danska läkemedelsjätten Novo Nordisk kommer att fokusera ännu hårdare på diabetes under det kommande decenniet.
Det säger bolagets operative chef Kåre Schultz i intervju med Reuters som publiceras på tisdagen. Han säger att diabetes troligen kommer att stå för 80-90 procent av koncernens försäljning om ett decennium, jämfört med dagens 79 procent.

- Det här är huvudfokus för bolaget och vi ser en styrka i att fortsätta vara fokuserade, säger han i en intervju i London.

Novo Nordisk är nummer ett i världen på insulintillverkning och bolaget har inte slut på idéer om hur den globala diabetesepidemin ska bekämpas. Utöver Tresiba, en ny form av långtidsverkande insulin har Novo även två andra viktiga satsningar för så kallade GLP-1 preparat, vilket stimulerar inflödet av insulin när det behövs, med en potent veckovis spruta och det första GLP-1 pillret någonsin. Bolaget experimenterar också med oralt insulin.

Novo får stöd av den starka dollarn, vilket stärker intäkterna räknat i danska kronor. Bolaget generar knappt hälften av sin försäljning i USA. Aktien handlas nu nära kursrekordnivåer.

Novo är utöver diabetes även verksamma inom blödarsjuka och några andra sällsynta sjukdomar. Bolagets nästa stora steg är att gå in på fetma, som är nära relaterat till diabetes. Novo förbereder nu lanseringen av Saxenda i USA som har samma aktiva ingrediens som i Victoza, nämligen liraglutid.

- Vi kommer inte lansera den här månaden men vi kommer lansera snart. Det kan bli nästa månad, säger Schultz.

Bolaget planerar att använda 500 av sin 3 000 man starka försäljningsstyrka i USA för att marknadsföra Saxenda, som kan bli en så kallad blockbuster som säljer för 1 miljard dollar per år, även om upptrappningen väntas bli långsam.

- Det kommer att bli en utmaning till följd av dåliga säkerhetsexperiment kring tidigare viktminskningspreparat och det är också en ersättningsfråga kring en nytt biologisk medicin som injekteras och som kommer bli relativt dyr, säger Schultz.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078