23948sdkhjf

Redsense får EU-pengar

Tillsammans med samarbetspartnern får diagnostikbolaget fyra miljoner från Eurostars. Nu väntar ett gemensamt utvecklingsprojekt på samma gång som bolaget förbereder en börsnotering, säger vd Patrik Byhmer.
EU:s stödprogram Eurostars har tilldelat det Halmstadsbaserade diagnostikbolaget Redsense Medical och brittiska Optek Systems ett bidrag på fyra miljoner kronor för det 18-månader långa projektet Diamond.

Syftet med projektet är att vidareutveckla Redsenses instrument för övervakning av hemodialys, för att undvika blodläckage. Instrumentet består av en bloddetekterande sensor som sätts över en vennål och som kopplas till ett larm med hjälp av en förlängningsfiber. Genom Diamond vill företagen dels förbättra produkten för att åstadkomma säkrare mätvärden, och dels bättra på produktionen av instrumentet.

- Vi kommer att vara klara inom 18 månader. En optimerad produkt kommer att vara ett steg i riktningen mot alternativa användningsområden för vår teknik som vi vill titta på i framtiden. Ett exempel är sårövervakning och ett annat är att detektera blödningar efter ballongoperationer, säger företagets vd Patrik Byhmer.

Av de fyra miljonerna som kommer från Eurostars går 1,2 miljoner till Redsense medan merparten tilldelas Optek Systems, som står för den största delen av utvecklingen. EU-pengarna kommer att finansiera projektet till hälften, via Vinnova och dess brittiska motsvarighet Innovate. Resten av finansieringen står företagen själva för.

- Finansieringen från Eurostars innebär att vi kan genomföra projektet snabbare. Vi har planerat det ett tag men resurstillskottet gör att vi kan starta nu.

Redsense Medical grundades år 2006 och bolaget fick ut en första produkt på marknaden året efter. Under 2014 lanserade företaget en andra version av sitt vennålslarm. De största marknaderna är USA och Storbritannien men Redsense bedriver även försäljning i Norden, Holland, Frankrike och Australien.

I april genomför Redsense en spridningsemission inför en börsnotering på Aktietorget.

- Vi vill ta in sju miljoner kronor genom emissionen, plus ytterligare tre till fyra miljoner vid en eventuell överteckning. Planen är att listas på Aktietorget i maj, säger Patrik Byhmer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078