23948sdkhjf

Bevarar fetter innan analys

Denators system för värmestabilisering kan bevara fetter efter provtagning på ett pålitligt sätt, visar Göteborgsbolaget i en ny studie.
Att bevara fetter innan masspektrometri-baserad analys (lipidomics) är viktigt för forskning kring sjukdomar och för att kunna identifiera potentiella biomarkörer.

Fetter spelar en avgörande roll för bland annat energilagring, cellsignalering och som komponenter i cellmembran. Kartläggning av fetternas komplexitet genom storskaliga studier av signaleringsvägar och nätverk kan leda till nya läkemedel och biomarkörer samt bidra till en mer individanpassad vård.

Förändringar som uppstår efter provtagning kan dock göra det svårt att kvantifiera exakta lipidnivåer. Denator visar att deras värmestabiliserande system Stabilizor kan stoppa degraderingen av fetter och andra förändringar omedelbart och permanent. Systemet har tidigare använts för att effektivt stoppa nedbrytningen av proteiner.

– Lipidomics är ett väldigt lovande forskningsfält för identifiering av biomarkörer och läkemedelsforskning. Vi har nu demonstrerat behovet av att använda vårt Stabilizor-system i lipidomics-forskningen, kommenterar Denators vd Olof Sköld i ett pressmeddelande.

En nyligen publicerad studie visar att fetterna bevarades så pass väl att de var nästintill jämförbara med in vivo -nivåer. Traditionella metoder att stoppa nedbrytningen resulterade i att den pågående enzymatiska aktiviteten i proverna gav stora variationer av lipidnivåer över tid.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063