23948sdkhjf

Motvind för Gilead

Medivirkonkurrentens hepatit C-läkemedel uppvisar oroande biverkningar.
Under föregående vecka kom det ut att nio patienter som behandlats med amerikanska Gilead Sciences hepatit C-läkemedel Harvoni eller Sovaldi, tillsammans med amiodaron mot hjärtarytmier uppvisade allvarliga störningar i hjärtrytmen.

Tre av de nio patienterna behandlades med Harvoni, som innehåller en kombination av de antivirala substanserna sofosbuvir och ledipasvir. Fem behandlades med Sovaldi, sofosbuvir, tillsammans med daclatasvir från Bristol-Myers Squibb och en fick Sovaldi kombinerat med Olysio, simeprevir, som tagits fram av svenska Medivir tillsammans med partnern Johnson and Johnson. I samtliga fall kombinerades behandlingarna med amiodaron.

Utfallet uppges ha varit att en av patienterna avled och ytterligare tre har varit tvungna att få pacemaker. I sex av fallen uppkom biverkningarna inom de inledande 24 timmarna. För de resterande tre patienterna dröjde det två till tolv dagar från behandlingens start.

Enligt Gilead är det oklart hur substanserna påverkar varandra för att ge dessa allvarliga bieffekter. Bolaget rekommenderar att patienter som behöver kombinera en behandling med Harvoni eller Sovaldi med amiodaron vårdas i slutenvård under behandlingens första 48 timmar följt av två veckors uppföljning.

Eftersom amiodaron har en lång halveringstid så måste även patienter som nyligen slutat ta läkemedlet och ska starta upp en hepatit C-behandling med Gileads substanser övervakas.

Fredagen 20 mars uppdaterade den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA sin varnings-, läkemedelsinteraktions- och biverkningsinformation om båda Gileads läkemedel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078