23948sdkhjf

Immunicum levererar till USA

Förser amerikansk institution med adenovirusvektor för Crispr/Cas9-tekniken.
Det Göteborgsbaserade bioteknikbolaget Immunicum ska leverera en genetiskt modifierad adenovirusvektor till USA. Mottagaren är Frederick National Laboratory for Cancer Research. Där utförs forskning på cancer och aids på uppdrag av National Cancer Institute, NCI, en del av den amerikanska folkhälsomyndigheten NIH.

Vektorn, Ad5PTDf35, ska ingå i ett nystartat forskningsprogram där genmodifieringstekniken Crispr/Cas9 ska användas för att studera effekten som olika gener har på celler, genom att ta bort eller slå av dem.

Crispr/Cas9-tekniken baseras på försvarsmekanismer som används av många bakterier för att skydda dem mot bakterieinfekterande virus och annat genetiskt material – bakteriofager och plasmider – genom att klippa sönder DNA- och RNA-kedjorna i bitar. Detta har givit upphov till en ny metod för att byta ut eller ta bort enstaka baspar eller längre sekvenser från arvsmassan hos alla typer av celler – och intresset för tekniken ökar.

Ett av Immunicums huvudsakliga arbetsområden är utvecklingen av en ny typ av immunbaserade cancervacciner. Där används immunceller, närmare bestämt dendritceller, från friska bloddonatorer för att få patienters egna immunförsvar att slå ut cancerceller. I andra cancervacciner används patientens egna immunceller. Det faktum att cellerna i Immunicums vaccin kan aktiveras på förhand, portioneras och frysas ner tills de ska användas möjliggör produktion i större skala.

I februari fick bolaget grönt ljus från Läkemedelsverket för fas II-studien Mereca , där det terapeutiska cancervaccinet Intuvax ska testas på patienter med njurcancer.

Läs mer om Immunicum.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078