23948sdkhjf

Pledpharma blickar framåt

Letar samarbetspartners och planerar diskussioner med FDA efter lovande resultat från sin kliniska studie Pliant.
Bioteknikbolaget Pledpharmas aktie handlas 40 procent högre till drygt 46 kronor på First North-listan under den inledande måndagshandeln. Den rusande aktien är en följd av att företaget under morgonen publicerat ett pressmeddelande med positiva resultat från fas IIb-studien Pliant. Där testas bolagets mest mogna läkemedelskandidat Pledox, i syfte att minska risken för biverkningar i samband med cellgiftsbehandling av avancerad tjock- och ändtarmscancer.

Studien visade en kliniskt relevant minskning vad gäller förekomsten av skador på känselnerverna om 43 procent jämfört med placebo. Därutöver konstaterades att anti-cancereffekten av cellgifterna inte påverkades negativt av Pledox-behandlingen.

- En viktig milstolpe har nu uppnåtts. Den tydliga minskningen av nervskador som vi observerat i studien har förutsättningar att förbättra livskvalitet och behandlingsresultat för en stor mängd cancerpatienter. I dag finns ingen förebyggande behandling mot denna typ av skador, säger Jacques Näsström, vd för Pledpharma i pressmeddelandet.

Pledpharmas mål är nu att ha en partner ombord för sitt flaggskeppsprojekt Pledox om cirka ett år. Det säger bioteknikbolagets styrelseordförande Håkan Åström i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt på måndagsmorgonen.

Har ni redan haft några diskussioner?

- Så här långt har vi inte haft annat än en process där vi utbildat tänkbara partners om vad vi håller på med, så att de ska kunna vara beredda att gå in i diskussionen nu när vi har data, säger styrelseordförande och indikerar att antalet partners härvidlag är tvåsiffrigt.

Förutsättningarna att få en partner på plats bedömer han som "mycket goda". Håkan Åström vill dock inte närmare kommentera hur mycket pengar som skulle kunna vara aktuellt vid en utlicensiering eller hur betalningen skulle utformas.

Samtal med det amerikanska läkemedelsverket FDA bedöms inledas senare i år, enligt Pledpharmas styrelseordförande. Han bedömer vidare att en fas III-studie ska kunna påbörjas någon gång under nästa år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065