”Han ska ta fram en handlingsplan”
Syftet med regeringens nya nationella samordnare för life science, Anders Lönnberg, är att ta fram ett samverkansprogram med konkreta åtgärder och en ansvarsfördelning, berättar forskningsminister Helene Hellmark Knutsson.
- Syftet är att Anders Lönnberg ska vara en länk mellan regeringskansliet och aktörerna i life science-sektorn. Han ska bland annat hjälpa till att ta fram underlag som vi kan diskutera i Innovationsrådet, säger forskningsminister Helene Hellmark Knutsson.
Vad är målet med Anders Lönnbergs uppdrag?
- Målet är att han ska ta fram en handlingsplan, ett samverkansprogram, med konkreta åtgärder som ska genomföras och en fördelning över ansvaret. Han ska identifiera styrkor som vi ska måna om i svensk life science, och svagheter som vi behöver jobba på.
Flera branschutredningar har redan genomförts. Bland annat lämnade Susanne Ås Sivborg in en rapport till Näringsdepartementet om svensk life science under hösten. I oktober presenterade branschorganisationerna dessutom förslag på 25 åtgärder för att stärka branschen. Hur ska Anders Lönnberg förhålla sig till detta?
- Mycket är som sagt redan gjort. Den svenska life science-branschen är välutredd och nu är det viktigt att gå från ord till konkret handling. Förslagen från Susanne Ås Sivborgs utredning och branschorganisationerna kommer att vara ett viktigt underlag i Anders Lönnbergs uppdrag.
Vad behöver åtgärdas inom svensk life science?
- Jag vill inte föregå Anders Lönnbergs arbete men en återkommande fråga är sjukvårdens eget utvecklingsarbete, som den kliniska forskningen. Det är viktigt att fler innovationer tas upp i sjukvården och att den är utvecklingsinriktad.
I gårdagens pressmeddelande står det att Anders Lönnberg ska leda en expertgrupp. Vilka ska sitta i den?
- Expertgruppen kommer att sättas ihop av regeringen. Personerna som ska sitta i den kan bland annat vara representanter från näringslivet eller akademin. Det kan även vara patientrepresentanter.
Anders Lönnbergs uppdrag sträcker sig över åtta månader. Kommer det att räcka till för att ta fram en handlingsplan?
- Vår förhoppning är att komma en bra bit på de åtta månaderna. Om det krävs mer tid finns det möjlighet att han får ett förlängt uppdrag.
Varför valdes Anders Lönnberg ut som samordnare?
- Han valdes utifrån sin breda bakgrund. Han har erfarenhet av arbete från både regeringskansliet och från industrin och han är i dag ledamot i landstingsfullmäktige i Stockholms läns landsting. Som ordförande för Storstockholms Diabetesförening är Anders Lönnberg dessutom patientrepresentant.