23948sdkhjf

Offentliggör data för forskningen

Diamyd bidrar med information från sina kliniska studier i en open access-databas.
Vaccinbolaget Diamyd Medical ska göra data från sina kliniska studier fritt tillgängliga för forskningsvärlden via en open access-databas.De data som ska delas kommer från placebogruppen i Diamyds europeiska fas III-studie med bolagets diabetesvaccin. Syftet är att bidra till att öka förståelsen för och påskynda utvecklingen av nya behandlingar mot den autoimmuna sjukdomen typ 1-diabetes.

I portalen kommer C-peptiddata offentliggöras från kontroll- eller placebogrupper från flera kliniska studier i sen utvecklingsfas med patienter som nyligen insjuknat i typ 1-diabetes. Portalen kommer att öppnas upp under våren 2015. Den har utvecklats av den idéella organisationen Sage Bionetworks och projektet finansieras av den amerikanska diabetesorganisationen JDRF.

- Alla intressenter inom typ 1-diabetes kommer att dra nytta av att de hittills spridda, enskilda poolerna av högkvalitativ data från kliniska studier kombineras. Att ha tillgång till så stora och komplexa dataset med data från människor kommer att möjliggöra tillämpning av de senaste analytiska metoderna för att utveckla sätt att optimera designen av kliniska studier inom nydiagnostiserad typ 1-diabetes., säger Craig Beam, professor i epidemiologi och biostatistik vid Western Michigan University Homer Stryker M.D. School of Medicine i Kalamazoo, USA, i ett pressmeddelande.

Den aktiva substansen i Diamydvaccinet är Glutaminsyradekarboxylas isoform 65 k Da, GAD-65. Det är ett autoantigen i kroppen och syftet med vaccinet är att få immunförsvaret att utveckla torerans mot det. Förhoppningen är att motverka att de insulinproducerande betacellerna i bukspottskörteln attackeras av immunförsvaret och på så sätt skjuta upp eller rentav förhindra uppkomsten av typ 1-diabetes. Behandlingen testas i snart sex olika kliniska studier .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079