23948sdkhjf

KI Innovations säljer projekt

Smartwise köper medtechprojektet Extroducer.
I dag meddelade Karolinska Institutets innovationssystem, KI Innovations, att bolaget Smartwise har köpt projektet Extroducer i utbyte mot en odefinierad engångsbetalning, följd av milstolps- och royaltyersättningar.

Bactiguards styrelseordförande Christian Kinch och KI-professorn Kenneth Chien är båda medgrundare till Smartwise, som genom köpet nu äger hela patentportföljen i Extroducerprojektet. Där ingår beviljade patent i Japan och USA samt en patentansökan med intention to grant-status i Europa.

Extroducerprojektet rör utvecklingen av en mikrokateter som kan navigeras genom blodbanan till önskade vävnader. Katetern kan ta sig genom blodkärl så smala som 0,5 millimeter i diameter samt penetrera kärlväggarna hos dessa utan att orsaka blödningar. Den kan bland annat komma till användning vid leverans av läkemedel eller celler lokalt i svåråtkomliga organ och vävnader.

- Det här är en innovation som tar de minimalinvasiva ingreppen till en helt ny nivå, säger Lilian Wikström, vd på KI Innovations, i ett pressmeddelande.

Mikrokatetern har testats i olika djurmodeller, bland annat minigris. Den har utvecklats av tre forskare från Karolinska Institutet: Staffan Holmin, professor i klinisk neuroimaging vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet och överläkare i neuroradiologi på Karolinska universitetssjukhuset, Johan Lundberg, disputerad ST-läkare inom neuroradiologi och Stefan Jonsson, professor i materialvetenskap från KTH och forskningsingenjör vid Karolinska Institutet med stöd av KI Innovations.

Tillsammans med de 42 miljoner som danska Novos såddfinansiär Novo Seeds och investmenbolaget Healthcap tilldelade bioteknikbolaget Glionova Therapeutics i november 2014 utgör köpet av Extroducer den andra stora affären för KI Innovations på sex månader.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078