23948sdkhjf

Vill ha fler projekt

Minst två nya projekt vill Karo Bio tanka portföljen med varje år.
Efter kvartalsrapporter med röda siffror meddelar forskningsbolaget Karo Bio i sin årsrapport från 2014 att årets genomförda besparingar kommer att sänka verksamhetens kostnader med cirka 25 miljoner kronor per år.

Under 2014 landade Karo Bio-koncernens nettoomsättning på 30,1 miljoner kronor. Det är en minskning från 47 miljoner år 2013. Kostnaderna för forskning och utveckling, FoU, var -68,6 miljoner kronor år 2014 (-52,5) och rörelseresultatet landade på -59,4 (-22,3). Under året sjönk Karo Bios aktiekurs från 0,73 till 0,61 kronor.

I början av året genomförde bolaget två emissioner : en nyemission på 70 miljoner kronor samt en riktad emission till bolagets nuvarande styrelseordförande Anders Lönner om sju miljoner.

En av de besparingar som genomförts under år 2014 är att läkemedelsjätten Pfizer tog över utvecklingsarbetet i Rorgammaprojektet som gick in i en ny fas vid årsskiftet. Förutom att det innebär lägre kostnader för Karo Bio så kan bolaget även få upp till 200 miljoner dollar, motsvarande 1,7 miljarder kronor, i form av milstolps- och royaltyersättningar från Pfizer.

Projektets mål är att ta fram nya behandlingar mot autoimmuna sjukdomar med hjälp av molekyler som hämmar nukleärreceptorn Rorgamma.

Toxstudierna är snart färdiga i ett annat av Karo Bios projekt, ER beta cancer. Efter detta och ytterligare klinikförberedande arbete ska bolaget fatta beslut om kliniska studier.

Under det tredje kvartalet 2014 valdes dessutom en läkemedelskandidat ut i ER beta MS-projektet.

- Under hösten har det förts diskussioner med potentiella partners om utlicensiering av ER beta MS-projektet, skriver Anders Lönner och Maria Sjöberg, som varit styrelseordförande respektive vd för Karo Bio sedan februari 2015, i årsrapporten.

Bolagets fokus ligger nu på mer marknadsnära projekt och produkter. Bland annat har Karo Bio som mål att ta in minst två nya nya affärsprojekt per år till bolaget.

- Marknadsbolaget Karo Pharma som etablerades under slutet av året kommer successivt att byggas ut i takt med att med att nya produkter anskaffas. Det finns i Sverige ett stort antal intressanta utvecklingsprojekt där Karo Bio med sitt internationella nätverk och erfarenhet av att driva utvecklingsprojekt kan skapa mervärde, skriver Anders Lönner och Maria Sjöberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063