23948sdkhjf

Hallå där Peter Zerhouni…

… som tillträdde som vd på biotechföretaget Index Pharmaceuticals tisdagen 1 april. Vad tar du med dig från din förra tjänst, som vd på vaccinbolaget Diamyd?
- Under mina åtta år på Diamyd Medical var jag med och genomförde ett fas III-program av samma storlek som det Index nu planerar och vi slöt dessutom ett av Sveriges största utlicensieringsavtal någonsin med amerikanska Johnson and Johnson, vilket ligger i linje med Indexs ambitioner. Jag känner även igen stora delar av de vetenskapliga resonemangen kring verkningsmekanism då Index läkemedelskandidat Kappaproct mot den inflammatoriska tarmsjukdomen ulcerös kolit liksom Diamyd Medicals diabetesvaccin verkar genom immunmodulering i sjukdomar där immunförsvaret angriper den egna vävnaden.

- Jag tror att min erfarenhet av att utveckla life science-bolag ur såväl ett vetenskapligt som affärsmässigt perspektiv kommer att vara till nytta för Index när vi nu tar Kappaproct vidare mot marknaden.

Varför valde du att lämna Diamyd för Index?

- När jag blev erbjuden jobbet som vd på Index så kände att det var dags för nya utmaningar. Diamyd Medical befinner sig i en positiv fas med en tydlig plan för framtiden så det var ett bra läge att lämna över stafettpinnen utan dramatik.

- Index är ett väldigt lockande företag som har en läkemedelskandidaten Kappaproct i fas III för en indikation med ett stort medicinsk behov. Bolaget har dessutom ett professionellt och engagerat team, en kunnig och erfaren styrelse och starka ägare, samt en väl etablerad partner i det spanska läkemedelsföretaget Almirall som inlicensierat de europeiska rättigheterna till Kappaproct.

Vad pågår nu?

- Ett stort fokus för Index just nu är att planera för nästa fas III-studie med Kappaproct med målet att starta under andra halvåret 2015. Denna studie, som kommer att vara betydligt större än de tidigare, planeras att gå i både Europa och USA.

- Även om Kappaproct inte uppfyllde det primära effektmåttet i den första fas III-studien, var resultaten på flera av nyckelsymptomen för ulcerös kolit, som till exempel blod i avföringen, väldigt övertygande. Resultaten motiverar ytterligare en fas III-studie som förväntas räcka för marknadsgodkännande i Europa.

Vad väntar för Index framöver?

- Index står inför en spännande resa närmaste åren. Förutom den planerade fas III-studien med Kappaproct är ett annat viktigt mål för företaget att hitta den optimala partnern för läkemedelskandidaten för territorier utanför Europa.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063