Struntar i TLV
TLV:s hälsoekonomiska bedömningar av medicinteknik används inte av vården.
Endast fem av 96 tillfrågade ansvariga i vården har använt sig av de hälsoekonomiska bedömningarna. Det visar en granskning som genomförts av Myndigheten för Vårdanalys för att kartlägga genomslagskraften hos TLV:s rapporter. Den visade sig vara väldigt liten.
Svensk hälso- och sjukvård köper medicinteknik för över 20 miljarder kronor per år och medicintekniken får en allt viktigare roll i diagnos och behandling, men fortfarande är kunskapen kring värdet av utrustningen generellt låg, menar Myndigheten för Vårdanalys. Många företag har själva gjort studier som visar den hälsoekonomiska nyttan av de egna produkterna, SBU kommer med rapporter och nu adderas TLV: granskning. Men när vården ska handla medicinteknik används inte studierna.
- Det leder till en ojämlik och ineffektiv användning av medicintekniska metoder när besluten fattas enbart på basis av klinisk information och lokala budgetramar. TLV:s nationella hälsoekonomiska bedömningar borde därför vara ett viktigt underlag för landstingens beslut om vilka medicintekniska metoder som ska användas, skriver Vårdanalys i pressmeddelandet.
Så få som fem av 96 intervjuade landstingspolitiker, sjukhuschefer, klinikchefer och medicintekniska chefer har använt TLV:s bedömningar i sin verksamhet, enligt Vårdanalys. Orsaken som lyfts fram är bristande kommunikation mellan TLV och landstingen.
- TLV:s kunskapsunderlag är över lag av god kvalitet, men behöver vidareutvecklas i nära samarbete med landstingen, professionerna och patienterna för att bättre motsvara hälso- och sjukvårdens behov. I synnerhet bör urvalet av medicinteknik struktureras ytterligare och involvera landsting och patientorganisationer. Landstingen behöver också bli en mer aktiv mottagare av kunskapsunderlagen och öka sin hälsoekonomiska kompetens, skriver Vårdanalys.
Läs mer på medtechmagazine.se