23948sdkhjf

Medimmune får snabbstatus

Astrazeneca visar upp allvarliga biverkningar för diabetespreparatet Onglyza och Medimmunes fas I-substans tar genväg.
Under föregående vecka meddelade personal hos den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA att viss data från studier med Astrazenecas diabetespreparat Onglyza indikerar en väsentligt ökad risk för dödsfall kopplade till läkemedelskandidaten. Dödsorsaken anges vara multifaktoriell.

Beskedet ledde till att Astrazenecas aktie sjönk under fredagen. Klockan 14:25 hade den fallit 2,8 procent, till 596 kronor, enligt nätbanken Avanzas nyhetstjänst Placera. I skrivande stund har värdet dock gått upp igen, till 615 kronor.

I morgon tisdag ska FDA:s rådgivande kommitté diskutera Onglyza.

I dag meddelade Astrazeneca att FDA har givit Medimmune, bolagets dotterbolag för forskning och utveckling av biologiska läkemedel, en så kallad fast track-status för utvecklingen av läkemedelskandidaten MEDI8897. Den utvecklas till en förebyggande behandling mot sjukdom i de nedre andningsvägarna som orsakats av respiratoriskt syncytievirus, RSV-virus, hos spädbarn och småbarn.

MEDI8897 är en monoklonal Ig G-antikropp med förlängd halveringstid. I prekliniska studier har antikroppen visat sig motverka ett brett spektrum av olika RSV-virus, både in vivo och in vitro. Substansen testas nu i kliniska fas I-studier och baserat på deltidsresultat från denna studie har en ny fas Ib/IIa-studie startats upp.

Det är det tredje infektionsprojektet hos Medimmune som får fast track-status. Föregångarna är MEDI3902 och MEDI4893 mot nosokomial pneumoni orsakad av bakterieinfektion med Pseudomonas aeruginosa respektive Staphylococcus aureus.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078