23948sdkhjf

Diamyd presenterar delresultat

Immunologiska markörer påverkas av Diamyd-behandlingen, visar kombinationsstudien Diabgad.
En första utvärdering, efter sex månader, av fas II-studien Diabgad visar att immunologiska markörer påverkas av Diamyd-behandling och att säkerhetsprofilen ser god ut. Det meddelar Diamyd Medical i ett pressmeddelande.

Diabgad är en av fem pågående forskarinitierade kliniska studier med diabetesvaccinet Diamyd. Studien kombinerar Diamyd med relativt höga dagliga doser av D-vitamin och det inflammationsdämpande läkemedlet ibuprofen.

De immunologiska resultaten, som ska ses som delresultat av hela studien, presenteras vid en internationell diabeteskongress (IDS) som hålls i München den 12-16 april 2015.

– Så här långt ser vi att D-vitaminkoncentrationen i serum gått upp, GAD-antikroppar induceras som förväntat, samt att behandlingen har givit GAD-specifika effekter på såväl antiinflammatoriska som inflammatoriska cytokinsvar, kommenterar professor Johnny Ludvigsson vid Linköpings universitet, huvudprövare och sponsor för studien.

Diabgad omfattar 64 barn och ungdomar mellan 10 och 18 år. Patienterna är slumpmässigt fördelade i fyra behandlingsgrupper: Diamyd i kombination med ibuprofen och D-vitamin; Diamyd i kombination med D-vitamin; Diamyd i dubbel dos i kombination med D-vitamin; Placebo.

Syftet är att efter 15 månader kunna se skillnad mellan behandlade patienter och placebo vad gäller kroppens egen förmåga att producera insulin hos barn och ungdomar som nyligen insjuknat i typ 1-diabetes. Patienterna kommer sedan att följas upp till 30 månader.

Metabola resultat, såsom behandlingens effekt på den insulinproducerande förmågan, beräknas kunna presenteras i slutet av året när samtliga patienter gjort sin 15-månadersuppföljning.

Läs mer om Diamyd Medical
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062