Life science tjänar minst på kluster
Medan Norrland ligger nästan öde trängs läkemedels- och medicinteknikföretagen i södra Sveriges storstäder och universitetsorter, visar Life Science Swedens unika kartläggning av landets närmare 3 800 life science-bolag. Men det är långt ifrån säkert att metropolernas klusterbildningar är det bästa alternativet för alla, enligt forskning från Lunds universitet.
- Fördelen med att finnas i Luleå är att man under åren byggt upp en kompetens här på alla nivåer. Men också företagsandan. Historien och själen finns ju här, titta på hur omdebatterat det blev när Sandvik flyttade sitt huvudkontor från Sandvik till Stockholm, säger Likos vd Anna Rasmuson.
Sedan 2008 ägs Liko av amerikanska Hill-Rom. Och även om rötterna fortfarande är djupt begravda i den norrländska jorden sker den nordiska försäljningen numera främst från Solna, där försäljningskontoret är placerat.
- Det finns ju några landsting här uppe också, men den stora massan av svenska kunder finns i Stockholm och söderut. Utöver i Sverige finns våra största kunder i USA, England och Frankrike. Det är nackdelen med att finnas här uppe, avståndet till kunder ökar, säger Anna Rasmuson.
Hennes erfarenheter delas av Göran Brorsson, tidigare mångårig vd för börsnoterade Elos Medtech, som omsatte 380 miljoner kronor förra året på att sälja främst dentala och kirurgiska implantat och instrument. Kunderna finns över hela världen, från New York till Tokyo, men verksamheten är i huvudsak förlagd till det betydligt mindre kosmopolitiska Timmersdala i Västra Götaland.
- Man ska erkänna att Skaraborg inte är världens centrum. Vi har inte så många svenska kunder, utan jobbar mest internationellt så rent kommunikationsmässigt är det en nackdel att vi finns här. Men vi har expanderat verksamheten till Danmark och Kina. Vår danska verksamhet ligger 45 minuter från Kastrup, det är betydligt lättare för kunder att ta sig dit, säger Göran Brorsson.
Med sina lokaliseringar utgör Liko och Elos Medtech undantagen i Sverige, visar Life Science Swedens kartläggning av närmare 3 800 företag inom relevanta näringsgrenar. I stora delar av landet framträder life science-bolagen bara som enstaka droppar i terrängen, i storstadsregionerna ligger de så tätt att det krävs ordentlig inzoomning för att kunna urskilja enskilda företag. Totalt sitter 2 300 av life science-bolagen inom några mil från centrala Stockholm, Malmö eller Göteborg.
Ett av dem är Monivent, en avknoppning från Chalmers Entreprenörskola som utvecklar mätteknik som kompletterar dagens utrustning för återupplivning av nyfödda. Genom att mäta och visualisera luftflödet vid assisterad andning ska tekniken avhjälpa risken att barnets lungor tar skada av behandlingen.
Monivent sitter på Sahlgrenska Science Park, mitt i smeten av forskningsavknoppningar och uppstartsbolag inom life science. Det är ingen slump, påpekar vd:n Maria Gustafsson.
- Man kommer i kontakt med andra bolag som håller på med liknande saker, har samma utmaningar och kan stötta varandra. Skulle vi till exempel sitta tillsammans med en massa uppstartsföretag inom it, som kan få ut en produkt på marknaden dagen efter, skulle det bara vara knäckande, säger hon.
Ändå är life science-bolag de som tjänar minst på att tränga ihop sig i klusterbildningar med sina gelikar, enligt forskning från Lunds universitet. I sin avhandling från 2012 har innovationsforskaren Roman Martin tittat närmare på den geografiska placeringens betydelse för 90 skånska teknikbolag verksamma inom livsmedel, rörlig media och life science.
- De medierelaterade teknikbolagen jobbar mer i korta projekt och samarbetar ofta tätt med andra i närheten. Inom livsmedelssektorn är samarbetena ofta mer på nationell nivå och för life science-bolagen sker det främst internationellt, säger han.
Att bygga upp klustermiljöer för life science-bolagen är därför ofta bortkastade pengar, menar Roman Martin.
- Den politiska strävan att bygga kluster bygger på att bolagen ska stimulera varandra och bli mer kreativa och innovativa bara genom att sitta tillsammans. Men våra resultat pekar på att det sällan blir så, säger han.
I gengäld betyder det mycket för life science-bolagen att ha närheten till ett stort sjukhus och en universitetsmiljö att rekrytera från, enligt Roman Martins studie. Framför allt medicinteknikbolag har nytta av att kunna interagera med sjukvården, menar Roman Martins forskarkollega Josephine Rekers, som djupintervjuat ett dussin skånska medicinteknikbolag om sitt innovationsarbete.
- Sjukhusen är mer vana vid att jobba med läkemedelsbolagen, där det finns ett mycket mer standardiserat sätt att testa produkterna. Medicinteknikbolagens produkter kräver unika uppställningar för att kunna provas, vilket kräver mer interaktion mellan producent och brukare, säger hon.
Att de stora universitetssjukhusen primärt finns i Svealand och Götaland är en del av förklaringen till att norra Sverige är så fattigt på life science-bolag, relativt sett. 15 procent av Sveriges befolkning bor i Norrland, men bara sex procent av bolagen i Life Science Swedens kartläggning finns här.
Kurt Strömgren, ansvarig för klusterorganisationen Biotech Umeå, lyfter fram brist på lämpliga investerare i närområdet som en annan faktor.
- De investerare som finns i norra Sverige har ofta en låg kunskap om investeringar i life science och de affärsmodeller som gäller där. Investerare som har större förståelse och erfarenhet av detta är ofta knutna till södra och mellersta Sverige eller jobbar internationellt, säger han.
Anna Rasmuson på Liko har även känt av andra effekter av att befinna sig långt från händelsernas centrum.
- Det är svårare att rekrytera kompetens här. Det finns inte samma mängd av välutbildade. Vi behöver ingenjörer men också folk med specialkunskaper inom textiltillverkning. Det är ett snävt område i Sverige så det är ju ännu snävare i Luleå, säger Anna Rasmuson, som själv återvänt till Luleå efter att ha jobbat 20 år i Stockholm.
Med grundarna och större delen av styrelsen baserad i Göteborg har det aldrig varit aktuellt för Minovent att flytta, trots att vd Maria Gustafsson ser gräset som ännu grönare i Stockholm. Och inte heller Elos Medtech har några planer på att lämna Timmersdala, uppger Göran Brorsson.
- Det hade varit en fördel när det gäller att rekrytera medarbetare inom försäljningen, det är därför vi har ett försäljningskontor i Göteborg. Men inom produktionen skulle vi tappa mycket unik kompetens och konkurrensförmåga. Den typen av maskinoperatörer vi har finns inte i Uppsala eller Stockholm. Då är det viktigare för oss att vara nära Volvos motorverkstäder, säger han.
Unik interaktiv karta över svensk life science
Life Science Swedens kartläggning bygger på samtliga cirka 4 000 svenska aktiebolag som är registrerade inom life science-relevanta näringsgrenar, som ”Bioteknisk forskning och utveckling”, ”Läkemedelstillverkning” och ”Partihandel med medicinsk utrustning och apoteksvaror”.
Vi har därefter kompletterat listan med börsnoterade life science-bolag inom andra näringsgrenar.
Onoterade bolag inom andra näringsgrenar, exempelvis ”Dataprogrammering”, är inte med i sammanställningen trots att de i vissa fall kan ha koppling till life science-sektorn. Bolag utan relevant post- eller besöksadress syns inte heller på kartan.
På kartan är bolagen färgkodade efter näringsgren och skalade efter omsättningen i det senaste registrerade bokslutet. Där kan du själv panorera och zooma ner till gatunivå, eller filtrera för att bara visa bolag inom vissa näringsgrenar eller omsättningsintervall.