23948sdkhjf

Pharmalink når målen

Läkemedelskandidaten Nefecon når de primära målen i en fas II-studie.
Det Stockholmsbaserade forskningsbolaget Pharmalink meddelar i dag tisdag att den pågående fas IIb-studien Nefigan med läkemedelskandidaten Nefecon ska avslutas tidigare efter att en analys av delresultaten visat att alla primära mål redan har uppnåtts.

Nefecon, med den aktiva substansen budesonid, utvecklas till att bli ett läkemedel mot den inflammatoriska njursjukdomen Ig A-nefrit. Behandlingen är oral och genom Targit-kapseln distribueras läkemedlet till ett specifikt mål i tarmen. Ig A-nefrit är ett ovanligt tillstånd och läkemedelskandidaten har erhållit särläkemedelsstatus.

I januari år 2014 rekryterades den sista av 150 patienter den kliniska fas IIb-studien Nefigan, som genomfördes vid 62 olika studiecenter i tio europeiska länder. Där testades två olika doser av Nefecon. De slutgiltiga resultaten väntades till det tredje kvartalet 2015, men nu avslutas som nämnts studien tidigare.

I januari sade företagets vd Johan Häggblad till Life Science Sweden att en fas III-studie med Nefecon sannolikt startas upp år 2016 om fas II-studien ger positiva resultat. Han sade även att ett fas III-program antagligen kommer att omfatta både Europa och USA, där bolaget fick godkänt för sin fick sin Investigational New Drug-ansökan, IND, i början av året.

Vad som händer nu när fas IIb-studien avslutas tidigare, framkommer inte av dagens pressmeddelande, men de slutgiltiga resultaten från fas IIb-studien väntas under det tredje kvartalet av år 2015.

Nefecon är Pharmalinks huvudprojekt. I mars meddelade bolaget att det köpt in en ny läkemedelskandidat från det Uppsalabaserade kemiteknikföretaget Synartro. Det rör sig om en antiinflammatorisk behandling baserad på Synartros drug delivery-teknik. Den har utvecklats i samarbete med forskare vid Institutionen för kemi och bioteknik och Institutionen för kliniska vetenskaper vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Affärens prislapp framkommer inte i pressmeddelandet men genom köpet tar Pharmalink över utvecklingen av kandidaten, genom kliniska studier fram till marknaden. Fokus ska läggas på indikationen osteoartrit, som preparatet har visat en effekt mot i prekliniska studier.

- Läkemedelskandidaten har en spännande potential för användning mot flera olika inflammatoriska tillstånd där lokal administrering av läkemedlet utan systemisk påverkan är viktigt, säger Pharmalinks vd Johan Häggblad i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065