23948sdkhjf

Prisar mikroskop för cancer

Sveriges 33 hetaste unga teknikbolag presenterades när Ny Teknik och Affärsvärlden höll den åttonde upplagan av 33-listan. Fyra företag fick extrapris.
33-listan anordnades på anrika Münchenbryggeriet i Stockholm. Runt 500 personer fanns plats när tidningarnas chefredaktörer Susanna Baltscheffsky och Jon Åsberg klev ut på scenen för att avslöja årets 33 vinnare. De 33 bolagen på 33-listan har ingen inbördes ranking – alla är vinnare. Men fyra av dem fick dessutom ett extrapris av listans strategiska partner.

Almi Invest erbjöd ”Årets titthålsinvestering” på 250 000 kronor till bioteknikbolaget Senzagen, som utvecklar ett allergitest utan djur.

”Årets jumpstart” gick till Gynius, som har utvecklat ett litet mikroskop för att undersöka livmoderhalscancer. Det lätthanterliga mikroskopet upptäcker cellförändringar i livmodern smidigare än gängse instrument och gör det möjligt med undersökningar i utvecklingsländer.

Fouriertransform gav ”Årets diamant” till Disruptive Materials som utvecklat det porösa nanomaterialet Upsalite, som bland annat kan utnyttjas för att öka lösligheten hos läkemedel.

Nasdaq utsåg Carina Dreifeldt , vd på Speedment som gör databaser supersnabba, till årets kvinnliga entreprenör.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062