23948sdkhjf

Vill ge 100 miljoner per år till life science

Regeringen vill ta fram ett samverkansprogram för svensk life science och tilldelar branschen 100 miljoner kronor per år i tre år.
I dag torsdag presenterade regeringen sin vårbudget som har tagits fram av regeringspartierna tillsammans med Vänsterpartiet. Den grundas på den budgetproposition som presenterades under hösten och innehåller reformer för åtta miljarder kronor.

Fyra områden som pekades ut som särskilt viktiga i budgeten är fler jobb och stärkt konkurrenskraft, en jämlik skola, en hållbar framtid med fokus på miljö samt ökad välfärd och trygghet.

För att främja svensk innovationskraft avser regeringen att tilldela Innovationsrådet 50 miljoner kronor för sitt arbete. Dessutom ska samverkansprogram tas fram för olika sektorer. Där är life science först ut och arbetet, som ska resultera i en handlingsplan, ska drivas av den av regeringen nyligen tillsatta samordnaren Anders Lönnberg från Stockholms Läns Landsting.

- Sektorn life science präglas av relativt stort kapitalbehov och långa ledtider. Ytterligare områden kommer att tillkomma. Redan i denna proposition aviseras 100 miljoner kronor per år för åren 2016–2019, står det i budgetpropositionen.

En som är pessimistisk till budgetförslaget är Penilla Gunther, näringspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

- 100 miljoner per år i tre år räcker ingenstans när utvecklingskostnaden för ett nytt läkemedel till exempel, ligger på i snitt över tio miljarder kronor. Det räcker inte till mer än lite kaffepengar om de ska fördelas till många aktörer, säger hon i ett pressmeddelande.

Utöver detta är regeringens budget relativt tomt på life science-specifika förslag. När det gäller universitets- och högskoleforskning vill man dock skjuta till mer pengar. År 2014 landade summan på 59 419 miljoner kronor men i år har man budgeterat för 63 972 miljoner. År 2016 har regeringen räknat med 66 947 miljoner, följt av 67 280, 67 994 samt 68 798 miljoner åren 2017, 2018 respektive 2019.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109