23948sdkhjf

Vivolux tar ett steg framåt

Avklarar den första dosnivån i sin kliniska studie med läkemedelskandidaten VLX600 mot solida tumörer.
Det svenska forskningsbolaget Vivolux har nu avklarat den första dosnivån i sin pågående kliniska fas I/II-studie med läkemedelskandidaten VLX600. Det är en doseskaleringsstudie som kommer att ha maximalt sex dossteg. I varje steg behandlas tre nya cancerpatienter med VLX600 i en månads tid.

- Syftet är att utreda de toxiska egenskaperna hos VLX600 och på så sätt bestämma den maximala tolererbara dosen av behandlingen. Det blir den terapeutiska dos som vi kommer att gå vidare med i fas II-programmet. Den pågående studien beräknas vara genomförd till våren 2016, säger Hans Rosén, vd för Vivolux.

Fas I/IIa-tudien utförs i samarbete med Mayo Clinic Cancer Center i USA. Patienterna som får behandlingen har alla någon form av solid tumör, exempelvis bukspottsskörtel-, eller levercancer, som inte längre svarar på traditionell behandling.

- Studiens upplägg, med ett brett urval av cancerformer, har varit gynnsamt genom att det har gjort det relativt lätt att rekrytera patienter, säger Hans Rosén.

Han berättar att den typ av cancer som väljs ut som första indikation, dels kommer att baseras på det medicinska behovet, dels på resultaten från den pågående studien.

- Vi hoppas på att resultaten från studien kan ge oss en fingervisning till vilka tumörtyper som vi ska inrikta oss mot.

Syftet med behandlingen är att slå ut tumörvävnad som finns i syre- och näringsfattiga delar av tumören. Tumörcellerna befinner sig här i ett sovande tillstånd. VLX600 är en liten molekyl som stryper energitillförseln till mitokondrierna, de små kraftverk som ger energi till kroppens celler.

- De sovande cellerna är hypoglykemiska med mycket låga energireserver jämfört med vanliga celler. Det innebär att de är mycket känsliga och dör när mitokondriernas förmåga att ta tillvara det lilla syre som finns tillgängligt stängs av.

De flesta cancerbehandlingar , både cytostatika och strålterapi, slår ut växande cancerceller som har bra blodförsörjning . De sovande cellerna, som har dålig blodförsörjning, blir däremot inte lika påverkade. De överlever och kan orsaka återfall i cancersjukdomen. Förhoppningen med VLX600 är att nå dessa celler och slå ut dem. Behandlingen är designad för att användas i kombination med konventionell cytostatika eller strålterapi.

- Vi planerar inledningsvis att kombinera VLX600 med strålningsterapi men vi utesluter inte att gå vidare med VLX600 som soloterapi i både fas II och fas III. Det skulle ge oss större frihet att senare komplettera med studier där behandlingen testas i olika kombinationer.

Vivolux grundades 2004 och har sedan april 2014 sitt svenska kontor i Astrazenecas Bioventurehub i Mölndal utanför Göteborg. Företagets huvudkontor ligger sedan 2014 i Ashburn, Virginia i USA.

Förutom VLX600 har Vivolux en annan läkemedelskandidat i klinisk fas, nämligen VLX1570 mot multipelt myelom. I oktober 2014 fick bolaget godkänt av det amerikanska läkemedelsverket FDA för att genomföra en klinisk fas I/II-studie med läkemedelskandidaten.

- Vi har påbörjat den kliniska studien. Mer information om VLX1570 kommer när vi vet mer om utfallet för de första patienterna, säger Hans Rosén VD för Vivolux.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065