23948sdkhjf

Ännu ett särläkemedel för Astra

Får sin andra särläkemedelsstatus från FDA på en vecka och dotterbolaget ingår ett samarbete inom immunonkologi.
Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har beslutat att ge Astrazenecas selumetinib mot cancersjukdomen ögonmelanom särläkemedelsstatus. Det framgår av ett pressmeddelande.

Särläkemedelsstatus ges åt läkemedel och bioläkemedel som enligt definition är avsedda för en säker och effektiv behandling, diagnostisering eller prevention av sällsynta sjukdomstillstånd som drabbar färre än 200.000 personer i USA.

Tidigare under veckan fick bolaget dessutom särläkemedelsstatus för sin monoklonala antikropp tremelimumab som utvecklas till en behandling mot den aggressiva cancerformen malignt mesoteliom.

Tremelimumab har utvecklats av Medimmune, Astrazenecas dotterbolag för forskning och utveckling av biologiska läkemedel, som i går ingick ett nytt samarbete med brittiska bioteknikbolaget Immunocore inom området immunonkologi.

Enligt avtalet kommer Immunocore att genomföra en fas Ib/II klinisk studie med Medimmunes hämmare Medi4736 och/eller tremelimumab i kombination med bolagets egen T-cellreceptor IMC gp100, för beandling av patienter med metastatisk melanom. Medimmune har exklusiv status för utveckling av IMCgp100 i kombination med Medi4736 och/eller tremelimumab och har första rätten att förhandla när det gäller framtida kommersiell utveckling av denna kombinationsbehandling.

Bolagen har sedan tidigare forsknings- och licensavtal gällande utveckling av nya cancerbehandlingar med Immunocores så kallade Immtac-teknik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.107