23948sdkhjf

Siktar på fler studier

Hansa Medical planerar fortsatta studier med sin huvudkandidat Ides, för njurtransplantation och nya indikationer.
- Målet för Hansa Medical är att bli ett läkemedelsbolag med viktiga produkter på marknaden som kan rädda liv. Vi är inte där än, och som alla som följer läkemedelssektorn vet behöver man ha tålamod för att ta kliniska projekt till marknaden, samt hängivna investerare som tror på bolaget under hela vägen, skriver bolagets finanschef Göran Arvidson, som är tillförordnad vd under tiden som vd Fredrik Lindgren är tjänstledig , i bolagets rapport från det första kvartalet 2015.

Han menar vidare att vårens företrädesemission, som garanterades i sin helhet genom teckningsförbindelser och emissionsgarantier, visar på aktieägarnas förtroende. Genom den tog bolaget in 246 miljoner kronor , som främst ska användas för att finansiera utvecklingen av bolagets huvudläkemedelskandidat Ides men även för utvärderingen av det antikroppsmodifierande enzymet Endos som för tillfället genomgår prekliniska studier som en potentiell behandling mot autoimmuna sjukdomar.

De finansiella resultaten i bolagets kvartalsrapport är dock låga, med ett resultat efter skatt på drygt -10,7 miljoner kronor. Det är lägre än de nära -6,0 miljoner kronor som uppnåddes under motsvarande period år 2014. Rörelseresultatet landade på -10,7 miljoner (5,9) och resultatet per aktie före och efter utspädning var -0,41 kronor (-0,26). Omsättningen var dock högre än de 1,6 miljoner kronor som uppnåddes år 2014, nämligen 3,8 miljoner.

Hansa Medicals huvudfokus ligger fortsättningsvis på läkemedelskandidaten Ides, som baseras på ett proteolytiskt bakteriellt enzym som bryter ner Ig G-antikroppar. Ides genomgår för tillfället kliniska fas II-studier där det testas som en behandling av patienter som inväntar njurtransplantation men som har utvecklat antikroppar som ökar risken att stöta bort det nya organet. Genom att bryta ner dessa antikroppar hoppas Hansa Medical på att kunna motverka att den nya njuren stöts bort av patientens immunförsvar. I augusti förra året genomfördes den första njurtransplantationen i studien.

Resultat från den pågående studien visar att Ides har potential att göra svårtransplanterade patienter transplanterbara. Dessa resultat ska, enligt företaget, publiceras i en ”väl ansedd tidskrift”.

Nu planeras ännu en fas II-studie med Ides för njurtransplantation som ska utföras vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, och Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Dessutom kikar bolaget på andra indikationer för läkemedelskandidaten, som de immunologiska sjukdomarna Guillain-Barrés syndrom och den autoimmuna sjukdomen Goodpastures syndrom . I januari meddelade bolaget att det tillsatt ett nytt medicinskt råd som ska ge stöd i utvecklingen av Ides till den sistnämnda indikationen.

Arbetet pågår nu även med att ta fram en ny generation Ides-baserade molekyler som kan användas för upprepad dosering. Detta ska bredda behandlingens möjliga användningsområden till kroniska sjukdomar. Några kandidater har tagits fram som ska optimeras under 2015 så att preklinisk utveckling kan påbörjas under nästa år 2016.

Hansa Medical har en produkt på marknaden, nämligen en CE-märkt HBP-analys för att förutspå allvarlig blodförgiftning. I februari tecknade bolagets utvecklingspartner Axis-Shield Diagnostics ett underlicensieringsavtal för försäljning av instrumentet på den kinesiska marknaden.

Läs mer om Hansa Medical.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062