23948sdkhjf

Samarbetar kring autofagi

Sprint Bioscience tecknar avtal med KI-professorn Dan Grander och rekryterar ny medarbetare.
Det Stockholmsbaserade bioteknikföretaget Sprint Bioscience har tecknat ett nytt samarbetsavtal med professor Dan Grander vid Cancercenter Karolinska, CCK, Karolinska Institutet.

Samarbetet ska fokusera kring processen autofagi, då celler omger oönskade beståndsdelar med sitt eget membran och bildar så kallade lysosomer, som sedan bryts ner. Autofagi är en flitigt använd process av tumörceller, som bland annat använder mekanismen för att utveckla resistens mot cancerbehandlingar.

Målet med samarbetet mellan Sprint Bioscience och Dan Granders forskargrupp är att utforska på vilket sätt som autofagi leder till resistens. Denna kunskap ska sedan användas i Sprints Vps34-projekt. Där ligger fokus på att utveckla hämmare mot enzymet Vps34 som spelar en nyckelroll vid autofagi, och sedan vidareutveckla dessa till cancerbehandlingar.

Sprint Bioscience har även rekryterat doktor Angelo De Milito. Han kommer att fortsätta med sin forskning vid Institutionen för onkologi-patologi på Karolinska Institutet på samma gång som han ska bygga upp företagets kompetens kring avancerade cellmodeller av cancerstamceller och tumörmikromiljö.

I slutet av november 2014 rekryterade Sprint Bioscience dessutom doktor Ravi Amaravadi från University of Pennsylvania i USA som ny vetenskaplig rådgivare för just Vps34-projektet. Han bedriver forskning inom autofagi och dess koppling till cancer.

Sprint Bioscience arbetar med så kallad fragmentbaserad läkemedelsutveckling. Med hjälp av en egenutvecklad teknikplattform screenas mindre molekyler, fragment, fram som binder till kända målproteiner. Fragmenten används därefter för att skräddarsy en läkemedelsmolekyl.

I november 2014 tog Sprint Bioscience klivet ut på Stockholmsbörsens tillväxtlista First North .

Läs mer om Sprint Bioscience.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062