23948sdkhjf

Diamyd satsar på stamceller

Investerar ytterligare 0,8 miljoner i biobanken Cellaviva.
Vaccinbolaget Diamyd Medical meddelade under fredagen att företaget avser att investera ytterligare 0,8 miljoner kronor i stamcellsbolaget Cellaviva. Efter denna betalning kommer Diamyd att äga cirka 39 procent av bolaget.

Investeringen sker i samband med att labtechföretaget Mabtech, tillsammans med andra ägare, köper in sig i Cellaviva genom en emission. Genom den har Cellaviva tillförts totalt 6 miljoner kronor.

Cellaviva, som är sprunget ur ett projekt från Karolinska Institutet Innovations, är Sveriges första kommersiella biobank för stamceller. De pengar som togs in genom emissionen ska användas för att lansera biobankens första tjänst, där föräldrar kan välja att spara stamceller från navelsträngsblodet från sitt nyfödda barn.

Diamyd Medicals fokus ligger på den autoimmuna sjukdomen diabetes typ 1. Förhoppningen med finansieringen av Cellaviva är att insulinproducerande celler för patienter med typ 1-diabetes i framtiden ska kunna utvecklas med hjälp av stamceller.

- Diamyd Medical fokuserar på utveckling av diabetesvaccinet Diamyd för att stoppa eller fördröja nedbrytningen av insulinproducerande celler. Att kunna öka antalet insulinproducerande celler hos en typ 1-diabetespatient, där den autoimmuna förstörelsen stoppats, är ett nästa steg – ett steg som många diabetespatienter väntar på, säger Anders Essen-Möller, vd för Diamyd Medical.

Läs mer om Diamyd Medical.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063