23948sdkhjf

Vädjar om välriktade insatser

Sveriges åtta life science-inkubatorer ger i en färsk rapport förslag på hur Sverige ska få varaktig finansiering av tidiga bolag och projekt.
Rapporten ”Förslag till varaktig finansiering av tidiga life science-bolag och projekt i Sverige” som släpps i dag kartlägger bland annat hur fyra av världens mest framgångsrika life science-regioner har löst finansieringsfrågan. En av slutsatserna är att den svenska staten måste erbjuda betydligt mer stöd till sina innovatörer.

I en debattartikel i SvD i dag framhåller företrädare från Sveriges life science-inkubatorer vikten av att agera snabbt. Ett konkret förslag ges, som innebär att life science-inkubatorerna ges förtroendet att bedöma vilka projekt som kan vara livskraftiga.

”Totalt handlar vårt förslag om att vi ska kunna låna ut mellan 130 och 200 miljoner kronor per år till entrepre­nörer som var och en kan sitta med idéer värda miljarder, ett arbetssätt som visat sig framgångsrikt i Boston”, skriver de bland annat.

De vill också verka för att innovatörer som arbetar med likartade projekt samverkar i större utsträckning än i dag.

”För att säkerställa detta och att det är de mest lovande projekten i Sverige som får tillgång till finansiering, oavsett geografisk placering, föreslår vi att inkubatorerna skapar ett nationellt råd som tar de slutgiltiga besluten kring finansiellt stöd”.

Tanken är att i en stegvis process stötta ett 40-tal life science-projekt per år med målsättningen att minst ett dussin av dem ska slå rot i Sverige och bli livskraftiga företag.

De länder och regioner man inspirerats av är Danmark, Storbritannien, Israel och Boston, USA. I Bostonregionen finns 56 000 anställda inom läkemedelssektorn – nästan dubbelt så många som i Sverige men med halva befolkningsmängden. Sex procent av världens samlade pipeline-produkter kommer från Boston.

Författarna pekar också på att Sverige sedan millennie­skiftet har halverat sina arbets­tillfällen medan Danmark fördubblat sina.

”Det vi har sett från andra länder är att venture capital sällan är den bästa finansieringsmetoden för att skapa växtkraft i tidiga skeden av life science-projekt. Investerarna har vid denna tidpunkt svårt att värdera bolagets potential. Att i stället arbeta med villkorslån (som vi föreslår), skattefördelar eller annan offentlig finansiering, ger rätt förutsättningar för att projekten skall lyckas”, skriver författarna i debattartikeln.

Rapporten (och debattartikeln) har tagits fram av GU Holding, Umeå Biotech Incubator, Karolinska Institutet Innovations, Lund Life Science Incubator, Medeon Science Park & Incubator, Uppsala Innovation Centre, Sahlgrenska Science Park och Stockholm Innovation & Growth.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172