23948sdkhjf

Gör analytikerna besvikna

Getinge har en hel del att ta igen, enligt vd Alex Myers.
Medicinteknikbolaget Getinges kvartalsrapport , som publicerades i går måndag, visade upp ett resultat före skatt på 146 miljoner kronor i det första kvartalet 2015. Analytikerna hade i genomsnitt siktat på ett resultat före skatt om 338 miljoner kronor, enligt SME:s sammanställning. Ebita-resultatet före omstruktureringskostnader uppgick till 717 miljoner kronor.

De finansiella konsekvenserna av förlikningsavtalet med FDA har haft en negativ påverkan på ebita-resultatet uppgående till cirka 50 miljoner kronor avseende intäktsbortfall och ökade kostnader. Resultatet har samtidigt påverkats positivt av en engångseffekt om cirka 76 miljoner kronor från avyttringen av Pulsions perfusionsverksamhet.

Getinges omstrukturerings- och integrationskostnader uppgick till 183 miljoner kronor. I SME Direkt ingick omstruktureringskostnader på totalt 101 miljoner kronor.

Getinges omsättning för kvartalsperioden uppgick till 6 712 miljoner kronor. Analytikerna hade väntat sig en nettoomsättning på 6 450 miljoner kronor, enligt SME Direkt. Den organiska omsättningstillväxten var 1,4 procent, vilket var helt i linje med förväntningarna.

Orderingången uppgick till 7 192 miljoner kronor, förväntat var 6 894 miljoner kronor. Organiskt ökade orderingången med 2,2 procent, vilket kan jämföras med SME Direkts konsensus på 1,9 procent.

Getinge får knappast tummen upp bland analytiker efter kvartalsrapporten, som inte anses ge ett tydligt svar på vart medicinteknikbolaget är på väg efter en besvärlig tid. Det framgår av kommenterar till Nyhetsbyrån Direkt.

Johan Unnerus på Swedbank Markets menar att valutaeffekten på försäljningsraden hamnar på pluskontot samt att den underliggande marginalen för det största affärsområdet, Medical Systems, är någorlunda okej.

På minuskontot bokförs dock koncernens totala lönsamhetsmarginal som alltjämt befinner sig under press, påpekar Swedbank-analytikern. Fokus riktas nu mot bolagets kapitalmarknadsdag i slutet av augusti samt den avstämning som Getinge ska ha med det amerikanska läkemedelsverket, FDA, fortsätter Johan Unnerus.

- Dagens rapport innebär ju ingen större förändring jämfört med tidigare, den bekräftar bilden att det fortfarande finns frågetecken och att det råder osäkerhet kring Getinge, sammanfattar han.

En anonym analytiker ger en övervägande negativ Getinge-recension.

- Orderingången är den enda ljuspunkten i en annars svag rapport. Den underliggande marginalen fortsätter att vara sämre än väntat och en oväntad positiv engångspost lyfter resultatet. Omstruktureringskostnaderna för helåret är högre än väntat, så konsensusestimaten ska ned på det här.

Lars Hevreng på SEB Equities menar att måndagens rapport följer ett typiskt Getinge-mönster:

- Det var väl ett resultat som var rätt likt de som de har levererat under ganska lång tid. En okej försäljningstillväxt, lite halvstruligt resultat, lite mycket omstruktureringskostnader. Det är egentligen ingen större förändring. Getinge gör det bra under ganska tuffa förutsättningar.

DNB Markets påpekar i sin tur att det rapporterade resultatet var sämre än väntat medan den organiska försäljningstillväxten var en pluspunkt i kvartalsrapporten.

Vid 15-tiden på måndagen noterades medicinteknikaktien ned 2,2 procent till 224 kronor, vilket är lägre än när rapporten släpptes vid 13-tiden. Kursen har dock pendlat efter att rapporten publicerats.

- Jag har svårt att förstå varför aktien skulle upp på den här rapporten. Aktien har ju varit ganska stark innan också, konstaterar den anonyme analytikern.

Getinges nybakade vd Alex Myers medgav att måndagens kvartalsrapport gav ett blandat intryck. På pluskontot bokförde han den organiska orderingången hos det största affärsområdet, Medical Systems, medan koncernens underliggande lönsamhet betecknades som svag.

- Vi har börjat något saktare under det första kvartalet än väntat så vi har en hel del att ta igen under resten av året, sade vd.

Alex Myers medgav att han var något besviken kring utvecklingen av affärsområdet Infection Control och att han skulle följa det noga under sina hundra första dagar, medan läget ser bättre ut i de två övriga affärsområdena Extended Care och Medical Systems.

- Jag är uppmuntrad av Medical Systems men även Extended Care, där vi ska nå de nödvändiga förändringarna, sade vd.

Vidare meddelades att Getinges kapitalmarknadsdag ska skjutas framåt någon eller några dagar eftersom det annonserade datumet 31 augusti infaller på en helgdag i Storbritannien, så kallad bank holiday.

- Vi kommer att ha kapitalmarknadsdag senare den veckan, sade vd på telefonkonferensen.

Att kapitalmarknadsdagen senarelades från det andra till det tredje kvartalet i år förklarade Alex Myers med att han gärna vill ha en inkörningsperiod på 100 dagar och att kalenderutfallet då talade för en kapitalmarknadsdag efter semesterperioden.

Han upprepade även förlikningsbeloppet med det amerikanska läkemedelsverket FDA om en halv miljard kronor och att det inte fanns någon anledning i nuläget att tro att det beloppet skulle ändras.

Beträffande risken att förlora kunder på grund av amerikanska försäljningsrestriktioner hade vd en försiktigt optimistisk inställning. Under det första kvartalet pekade han på att tappet varit mindre än bolagets förväntningar.

- Hittills har det gått bra, sammanfattade vd.

Läs mer om Getinge.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.145