23948sdkhjf

KAW ger 175 miljoner till Umeåcenter

16 unga forskare rekryteras till ett nytt centrum för molekylärmedicin i Umeå.
I början av april meddelade Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, KAW, att ett nytt centrum för molekylärmedicin ska byggas upp i Umeå. Centret, Wallenberg centrum för molekylärmedicinsk forskning vid Umeå universitet, finansieras av stiftelsen med 175 miljoner kronor under perioden 2016-2024. Ytterligare sponsring ska även komma in från Umeå universitet och Västerbottens läns landsting. Pengarna ska främst användas till rekryteringen av unga forskare.

- Vi har nu påbörjat arbetet att i samverkan med KAW utse en lokal styrgrupp och att tillsammans med Västerbottens läns landsting och Umeå universitet upprätta en långsiktig budget, säger Lena Gustafsson, rektor vid Umeå universitet.

Lena Gustafsson berättar vidare att förhoppningen är att kunna annonsera de första tjänsterna senast i början av hösten i år.

- Så snart en styrgrupp är utsedd kommer vi i samråd med KAW utse en föreståndare för centret. Planen är att rekrytera totalt 16 unga forskare till centret, där åtta kommer att vara grundforskare och åtta kliniska forskare, som kommer att arbeta halva tiden med forskning och resten av tiden som läkare vid Norrlands universitetssjukhus, säger Lena Gustafsson.

Fokus vid det nya centret kommer att läggas på forskningsområden där Umeå universitet har en stark profil, såsom cancer, metabola och neuronala sjukdomar samt allvarliga infektioner. Målet är verksamheten ska bestå av grundforskning integrerad med klinisk forskning.

- Vi planerar till exempel att utlysa och tillsätta postdoktorstjänster där en förutsättning för att kunna söka resurserna är att forskningsprojekten är samarbeten mellan grundforskare och kliniska forskare. Dessa program kommer till stor del att finansieras av Kempestiftelserna och Cancerforskningsfonden i Norrland, säger Lena Söderström.

En styrka med placeringen av det nya centret i Umeå är närheten till universitetet och Biobanken norr, den befolkningsbaserade biobank som finns vid Västerbottens läns landsting.

Satsningen är en del i KAW:s plan att dela ut upp till 1,7 miljarder under tio år framåt med syftet att stärka svensk medicinsk forskning. Den följer efter satsningar på ett molekylärmedicinskt centrum i Göteborg samt ett nytt centrum för regenerativ medicin i Lund som tilldelades 270 respektive 225 miljoner kronor från stiftelsen. Tanken är att de olika centren ska samarbeta med varandra.

- Vi kommer bland annat att ha ett möte med Lund och Göteborg för att börja planera samordning av rekryteringarna, säger Lena Gustafsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062