23948sdkhjf

Styrelse spikad i Enzymatica

Christian W. Jansson ingår inte i den nya styrelsen, där Lennart Nilsson från Crafoordska stiftelsen tar över som ordförande.
I februari lämnade fem stora aktieägare in ett förslag till en ny styrelse för medtechbolaget Enzymatica. Där föreslogs bland annat att styrelsen skulle bestå av sju ordinarie styrelseledamöter och ingen suppleant samt att företagets då tillförordnade vd Christian W Jansson inte skulle ta tillbaka sin roll som styrelseordförande när nye vd Fredrik Lindberg skulle tillträda sin tjänst under våren.

Förslaget följdes upp med ett alternativt förslag den 8 april från bolaget, där bland andra Christian W. Jansson lyftes fram för omval.

De rivaliserande förslagen ledde till att valberedningen, på uppdrag av aktieägarna, fick ta fram ett reviderat förslag. Detta publicerades den 16 mars och röstades sedan igenom under bolagets årsstämma, som hölls i går tisdag.

Marianne Dicander och Anders Jungbeck valdes ut för omval, vilket är förenligt med både februariförslaget och det ursprungliga förslaget från bolaget.

Nya i styrelsen är Monica Wallter, ny vd på biotechbolaget Lidds, Nils Siegbahn, vd på medtechbolaget Niconovum och ledamot i styrelserna för Sparbanksstiftelsen i Syd Riskkapitalstiftelse och Celltrix, Hans Pihl, vd för det egna företaget Hans Pihl och före detta vd för Deloitte Sverige, och Jonas Forsberg från Jabra.

Jonas Forsberg och Hans Pihl fanns med i förslaget från aktieägarna i februari, medan Monica Wallter och Nils Siegbahn nämndes i bolagets första förslag.

Under årsstämman valdes även Lennart Nilsson in som ny ordförande för Enzymatica. Han är i dagsläget vd för Crafoordska stiftelsen samt styrelseordförande i Erik Philip Sörenssons Stiftelse. Tidigare har han suttit som ordförande i flera styrelser, däribland för Lunds universitet, Gambro och Skåne Gripen. Lennart Nilsson har dessutom erfarenhet från uppdrag som koncernchef för Cardo, Wilhelm Sonesson och Nife Jungner.

Enzymatica är ett medtechbolag som utvecklar produkter för infektioner i andningsvägarna och munhälsa. Produkterna baseras på ett enzym från djuphavstorsk.

Läs mer om Enzymatica.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063