23948sdkhjf

Ett steg närmare en nationell strategi

Sverige har en enorm potential inom life science, men nu har vi inte råd med något annat än samförstånd, skriver Anna Nilsson Vindefjärd i sin krönika.
När ett problem blir uppenbart uppstår alltid en marknad för tolkningar av vad som är fel, och ibland också förslag på åtgärder för att lösa problemet. Men frågan om hur förslagen ska genomföras kvarstår alltför ofta. Att arbeta fram hur, kräver erfarenhet inom det specifika område i vilket problemet finns.

Ta life science-systemet som exempel. Här ryms den akademiska världen, företagens, vårdens och framför allt patienternas världar. Här finns dessutom fackförbund, intresseorganisationer, myndigheter med uppdrag att utvärdera, godkänna, stödja och… ja, listan kan göras oändlig. Så när utmaningar uppstår i ett sådant system gäller det att ha respekt för komplexiteten – inte bara inom de olika världarna utan också dem emellan. Det gäller att respektera att varje intressent arbetar hårt för att nå sina mål, inte börja peka finger. Det finns inget utrymme för det när det gäller life science i vårt land, givet hur vår position har försvagats.

Därför var målet när Forska Sverige initierade projektet ”Agenda för hälsa & välstånd” sommaren 2014 just att få till en samarbetsprocess där berörda aktörer kunde enas om vilka vad-förslag som bör prioriteras i en nationell strategi, på basis av uppskattad effektivitet, genomförbarhet och begränsade resurser. Det krävdes först ett samförstånd om mål, vilket är en utmaning i sig. Nästa steg, att enas om vem som behöver göra vad, när och hur, var ännu svårare. Men med ömsesidig respekt och genom att komplettera våra erfarenheter, från bland annat vård, akademi, företag och patientorganisationer med en ”science & innovation policy”-expertis, kunde vi utveckla både åtgärdsförslag och handlingsplaner för hur, som bottnar i systemanalys, relevans och genomförbarhet.

När gemensamma resultat slutligen tar form infinner sig en positiv ”sense of urgency”: Vi är redo! Givet våra erfarenheter som vårdpersonal, forskare, företagare och/eller patienter och de möjligheter vi ser inom våra organisationer, har vi kommit till samförstånd om prioriterade förslag för life science-systemet – och hur de bör genomföras. Nu krävs politiska beslut. Regeringen verkar ta både utmaningen och vårt arbete på allvar. Utöver att prioritera life science i innovationsrådet utsåg de nyligen en samordnare för life science, vilket är ett tydligt steg närmare den sammanhållna strategi som Sverige behöver.

Samordnaren, Anders Lönnberg , har de gedigna erfarenheter från olika delar av life science-systemet som behövs för uppdraget och ingår dessutom i ”Agenda för hälsa och välstånd”. Han deltar, tillsammans med inte mindre än tre ministrar, på konferensen den 6:e maj där förslagen från Agenda-arbetet presenteras. Vi har goda förhoppningar om att regeringen snabbt kan genomföra många av dessa. I vissa fall krävs riksdagsbeslut och där är vårt budskap till de politiska partierna: Kan vi komma överens, så kan ni! Sverige har en enorm potential inom life science, men nu har vi inte råd med något annat än samförstånd.

Text: Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare Forska Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062