23948sdkhjf

Neurovive inleder fas II-studie

Första patienten rekryterad till studien Ciprics, på akut njurskada vid hjärtkirurgi.
Bioteknikbolaget Neurovive Pharmaceutical har rekryterat den första patienten till en ny klinisk fas II-studie med sin läkemedelskandidat Ciclomulsion, cyklosporin.

Studien Ciclosporin to Protect Renal function In Cardiac Surgery, Ciprics, genomförs på Thoraxkliniken vid Skånes universitetssjukhus. Den ska omfatta totalt 150 patienter, är dubbel-blindad, randomiserad och placebokontrollerad.

Syftet med Ciprics-studien är att se om en behandling med Ciclomulsion kan motverka akut njurskada i samband med hjärtoperation. Patienterna kommer att erhålla Ciclomulsion eller placebo inför operation av sina kranskärl, de blodkärl som förser hjärtat med syre. Sedan kommer både njurfunktion och markörer för bland annat hjärtskada att övervakas och analyseras.

- Cyklofilinhämmare har i prekliniska försök visat sig kunna skydda många olika organ mot skador vid otillräckligt blodflöde genom sin mitokondriestabiliserande effekt. Problemet är ofta att få läkemedel på plats i tid. Akut njurskada i samband med hjärtkirurgi är i detta avseende ganska unikt eftersom proceduren ger möjlighet att skydda njurarna och andra organ redan innan rubbningarna i blodflöde inträffar. Vi kan därför potentiellt skydda organen inte bara mot reperfusionsskada, utan även mot den initiala skadan, säger Magnus Hansson, Senior Scientist på Neurovive, i ett pressmeddelande.

Neurovive Pharmaceutical fokuserar på produkter inom mitokondriell medicin. Ciclomulsion är en av dessa och verkar genom att skydda cellernas kraftverk mitokondrierna mot stress. Produkten utvärderas för tillfället i kliniska studier med fokus på skydd av hjärtat, njurarna och hjärnan i samband med akuta skador.

Läs mer om Neurovive.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062