23948sdkhjf

Visar upp ny gammakniv

Elekta presenterar sin nya produkt Leksell Gamma Knife Icon för strålkirurgi av hjärnan vid en konferens i Barcelona.
Under ESTRO-mässan som gick av stapeln i Barcelona i helgen presenterade medtechbolaget Elekta för första gången sin nya produkt Leksell Gamma Knife Icon, LGK Icon. Det är en vidareutveckling av gammakniven som utvecklades av bland andra Lars Leksell, professor i neurokirurgi vid Karolinska Institutet år 1968.

LGK Icon har ingen CE-märkning ännu och finns inte tillgänglig för försäljning på de Nordamerikanska marknaderna.

I produkten integreras avancerad rörelsehantering, avgivande av stråldoser samt visualiseringstekniker och systemet ska kunna användas för kraniell strålkirurgi av fler typer och storlekar av tumörer än sin föregångare, med förbättrad precision. Systemet ger dessutom kirurgen möjligheten att välja mellan olika nivåer av strålkirurgiprecision, upp till ultraprecis mikrostrålkirurgi.

En behandling med LGK Icon ska gå att genomföra vid ett eller flera tillfällen, så kallad hypofraktionering. Tekniken kan användas både med och utan ram som fixerar patientens huvud.

- Med Leksell Gamma Knife Icon förväntar vi oss två stora förändringar. För det första kommer systemet att öka antalet indikationer i den meningen att vi kan utföra fler hypofraktioneringar. Den andra stora fördelen med Icon är att vi kan föreslå verkligt adaptiv strålkirurgisk interfraktion och även intrafraktion. Systemet har kapacitet att upptäcka och beräkna positioneringsförändringar och automatiskt föreslå anpassad dosplanering samtidigt som operatören får en uppskattning av vilken betydelse dessa justeringar får för valideringen, säger professor Jean Régis, neurokirurg och ansvarig för Gamma Knife-programmet på University Hospital La Timone i Marseilles, Frankrike, i ett pressmeddelande.

Läs mer om Elekta.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063