23948sdkhjf

De tar in pengar

Karo Bio, Kancera och Scandidos genomför varsin emission.
I början av april meddelade bioteknikbolaget Karo Bio att det ska förvärva samtliga aktier i Umeåbaserade Tanomed . På så vis kommer bolaget att få tillgång till Tanomeds produkt för att lindra och förebygga förkylningar.

För att finansiera köpet kommer Karo Bio att genomföra en emission riktad till aktieägarna i Tanomed. Emissionen kommer att omfatta nästan 13,5 miljoner aktier som kan tecknas till kursen 1,48 kronor. Genom detta kan bolaget tillföras 20 miljoner kronor, vilket motsvarar köpeskillingen i förvärvet.

Ett annat bolag som avser att tanka kassan är forskningsbolaget Kancera. Kancera är beläget på Karolinska Institutet Science Park i Solna. Där utvecklas bland annat läkemedel mot leukemi och andra cancerformer, främst i form av solida tumörer.

I går måndag meddelade bolaget att dess styrelse med bemyndigande av årsstämman 2014 beslutat om att genomföra en nyemission med företrädesrätt för aktieägarna. Där ger 20 befintliga aktier rätten att teckna en ny aktie, till en kurs om 2,50 kronor. Aktier kommer bland annat att tecknas av Kanceras grundare och styrelse.

Teckningstiden sträcker sig mellan 6-27 maj 2015 och som mest kan emissionen tillföra Kancera 12,3 miljoner kronor. Pengarna ska användas till vidareutveckling av bolagets produktportfölj. Bland annat ska bolaget testa hämmare av tillväxtfaktorn ROR mot solida tumörer.

Nästan dubbelt så mycket som Kancera, 24 miljoner kronor, hoppas det Uppsalabaserade strålterapibolaget Scandidos på att kunna ta in genom sin planerade emission. Även där har aktieägarna företrädesrätt och två befintliga aktier ger rätt att teckna en ny aktie till kursen 4,0 kronor per aktie.

Emissionen inleds 20 maj och stängs 2 juni. Den täcks till 90 procent av teckningsåtaganden och garantier och som mest kan den tillföra Scandidos 23,9 miljoner kronor före emissionskostnader. Tillskottet ska användas till marknadsarbetet kring systemet Delta 4 Discover för monitorering av strålterapi samt för att stärka bolagets finansiella position efter ett svagt år .

För att emissionen ska bli av måste den klubbas igenom under Scandidos extra bolagsstämma den 13 maj.

Läs mer om Karo Bio.

Läs mer om Kancera.

Läs mer om Scandidos.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063