23948sdkhjf

Tappar i värde

Värdet på Karolinska Developments portfölj har minskat med 225 miljoner kronor men bolaget fortsätter med sin nya strategi.
Karolinska Developments portföljvärde har sjunkit med 225 miljoner kronor under årets första kvartal och landar nu på totalt nästan 1,3 miljarder kronor. Anledningen till detta är avskrivningen av portföljbolagen Pergamum, Umecrine Mood och Neodynamics för 120, 58,9 respektive 9,7 miljoner kronor samt ytterligare justeringar i portföljen till ett värde om 36,4 miljoner. Avskrivningarna är en del av Karolinska Developments nya strategi , där fokus ska läggas på projekt med potential att ge bra avkastning om de når hela vägen fram.

I går tisdag släppte Karolinska Development sin finansiella rapport från år 2014. Där redovisas en förlust på 376 miljoner kronor, vilket innebär att resultatet minskat med 157 miljoner jämfört med år 2013. Det motsvarar ett värde om -7,7 kronor per aktie (-3,2).

Förlusten hänvisas främst till förändrat värde för portföljbolaget Axelar, som sjönk med 220 miljoner kronor på grund av problem med sökandet efter samarbetspartner. Axelar avyttrades i mars 2015, då innehavet i bolaget såldes till Östersjöstiftelsen.

Under år 2014 investerade Karolinska Development 84 miljoner i sin portfölj, vilket är en rejäl minskning jämfört med 266 miljoner år 2013. Vid årets slut ingick cirka 20 bolag i portföljen.

I årsrapporten skriver Karolinska Development att bolaget avser att fortsätta med sin nya strategi. Där ligger fokus på projekt som har potential att skapa god avkastning för Karolinska Development. Dessa delas in i en av två olika grupper – en strategisk och en opportunistisk.

- Jag är helt medveten om att Karolinska Development har en tuff tid bakom sig, särskilt det senaste året. Bolaget har länge haft samma strategi som ett klassiskt läkemedelsbolag. Karolinska Development var ofta den enda större finansiären och var djupt involverad i portföljbolagens verksamhet. Nu har strategin ändrats till att bli ett professionellt investmentföretag med avstånd till portföljbolagen och som strävar efter samarbeten med andra life science-investerare, skriver Karolinska Developments nye vd Jim Van heusden i årsrapporten.

Jim Van heusden tillträdde som vd i mars 2015. Han tog över rollen efter Bruno Lucidi , som tillträdde i oktober 2014 och som avgick i början av 2015 på grund av meningsskiljaktigheter med styrelsen.

Läs mer om Karolinska Development.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063