23948sdkhjf

Biotage köper tillbaka aktier

Labtechbolaget ökar vinsten och inleder återköpsprogram av egna aktier.
Det Uppsalabaserade laboratorieteknikföretaget Biotage har beslutat att inleda ett återköpsprogram av egna aktier i enlighet med årsstämmans mandat. Mandatet avser att förvärva och överlåta egna aktier fram till nästa årsstämma, så att Biotages totala innehav av egna aktier uppgår till maximalt tio procent av bolagets samtliga aktier.

Syftet är att ge styrelsen möjlighet att anpassa och förbättra kapitalstrukturen för att därigenom skapa ökat värde för aktieägarna, heter det i ett pressmeddelande.

Återköp av aktier kan öka aktieägarnas avkastning genom att det minskar antalet utestående aktier. Vinsten per aktie räknas då på ett lägre antal aktier, vilket innebär att den blir högre.

I går tisdag publicerade Biotage sin finansiella rapport från det första kvartalet 2015. Där redovisades ett resultat efter skatt på 18,6 miljoner kronor. Det är en dryg fördubbling från de 8,1 miljoner som redovisades under motsvarande period år 2014. Resultatet per aktie uppgick till 0,29 kronor (0,12).

Nettoomsättningen ökade med 27 procent till 144 miljoner kronor (114). Drygt hälften av försäljningen sker i amerikanska dollar. Till jämförbara valutakurser var tillväxten till 6,1 procent. Försäljningen fördelar sig med 44 procent system och 56 procent för eftermarknadsprodukter (förbrukningsvaror och service).

Bruttomarginalen förbättrades till 55,5 procent (54,3).

Rörelseresultatet blev 18 miljoner kronor (9,5), vilket innebar en marginal på 12,5 procent (8,3). Kassaflödet från den löpande verksamheten var 23,8 miljoner (10,8).

- Vi fortsätter alltså att växa med förbättrad vinstmarginal. Vi överträffar vårt finansiella mål att ha en genomsnittlig rörelsemarginal på ebit-nivå om tio procent, skriver vd Torben Jörgensen i delårsrapporten.

- USA fortsätter att utvecklas väl och står för den största tillväxten. Även verksamheten i Kina inleder året bra. Tillväxten i Europa är relativt god men vi förstärker nu säljorganisationen för att bättre kunna tillvarata marknadens potential, skriver vd:n vidare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08