23948sdkhjf

Brilinta prioriteras i USA

Astrazenecas blodförtunnande läkemedel prioritetsgranskas för ny indikation.
Läkemedelsbolaget Astrazeneca meddelar i dag onsdag att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har beviljat prioritetsgranskning för det blodförtunnande läkemedlet Brilinta, ticagrelor.

Granskningen gäller en tilläggsansökan för godkännande av läkemedel, supplemental new drug application, sNDA. Där ansöker Astrazeneca om godkännande för en ny indikation för ticagrelor. Förhoppningen är att få ge behandlingen till patienter som tidigare haft hjärtinfarkt.

Företagets ansökan baseras på resultat från den stora, placebokontrollerade effektstudien Pegasus-Timi 54. Där ingick drygt 21 000 patienter som var 50 år eller äldre och som haft hjärtinfarkt ett till tre år innan behandlingens start. De behandlades med ticagrelor i doserna 60 respektive 90 milligram kombinerat med en låg dos av aspirin, acetylsalicylsyra.

Fullständiga resultat från Pegasus-Timi-studien presenterades under det vetenskapliga mötet American College of Cardiology i mars. De har dessutom publicerats i tidskriften New England Journal of Medicine.

Brilinta har pekats ut som en av Astrazenecas tillväxtplattformar, tillsammans med diabetes, sjukdomar i andningsvägarna, tillväxtmarknaderna samt Japan. I bolagets rapport från det första kvartalet 2015 visar Astrazeneca upp en ökad tillväxt som främst hänvisas till tillväxtplattformarna, som ökat med 13 procent under kvartalet och som tillsammans står för 56 procent av bolagets intäkter. Särskilt bra gick det under kvartalet för Brilinta och tillväxtmarknaderna.

Läs mer om Astrazeneca.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062