23948sdkhjf

Han tar över på Hansa Medical

Göran Arvidson utnämns till vd för bolaget, som inleder en klinisk studie i USA.
I mars 2015 trädde Hansa Medicals finanschef Göran Arvidson in som tillförordnad vd för det Lundabaserade bioteknikföretaget. Tanken var att han skulle sitta på tjänsten under frånvaron av dåvarande vd Fredrik Lindgren, som tagit tjänstledigt. Nu har Fredrik Lindgren dock beslutat att lämna bolaget på grund av personliga skäl. Han efterträds i dag 30 april av Göran Arvidson som har utsetts till ny vd för Hansa Medical.

Göran Arvidson har varit Hansa Medicals finanschef, CFO, sedan 27 januari 2015. Han har sedan tidigare erfarenhet från life science-branschen, bland annat från tjänster som vice vd och CFO för Swedish Orphan Biovitrum, Sobi. Han har även haft ledande befattningar på Procordia och Pharmacia. Göran Arvidson var med och grundade Biovitrum.

- Göran Arvidson har omfattande erfarenhet från life science-sektorn, vilket kommer att vara av stort värde för bolaget framöver. Som en av grundarna av Biovitrum medverkade han till exempel till att bygga ett av de senaste årens mest framgångsrika svenska läkemedelsbolag, kommenterade Hansa Medicals styrelseordförande Birgit Stattin Norinder i ett pressmeddelande.

Hansa Medical är ett svenskt bioteknikföretag beläget i Ideon Science Park i Lund. Bolagets huvudprojekt är utvecklingen av läkemedelskandidaten Ides som inaktiverar Ig G-antikroppar inför en njurtransplantation. Hansa Medical har även lanserat en CE-märkt HBP-analys för att förutspå allvarlig blodförgiftning, sepsis. Dessutom genomförs prekliniska studier med enzymet Endos som en potentiell behandling mot autoimmuna sjukdomar.

I går onsdag publicerade bolaget sin finansiella rapport från år 2014. Där redovisades en nettoomsättning om 4,7 miljoner kronor. Det var en rejäl ökning från 1,7 miljoner kronor året innan. Dock hade även förlusten ökat. Den landade på -29 miljoner kronor, jämfört med -17,6 år 2013. Verksamhetens resultat var -24,7 miljoner kronor (-17,6) och resultatet per aktie vid slutet av året uppgick till -1,16 kronor (-0,75).

Hansa Medicals huvudfokus ligger fortsättningsvis på läkemedelskandidaten Ides. Ides genomgår för tillfället kliniska fas II-studier där det testas som en behandling av patienter som inväntar njurtransplantation men som har utvecklat antikroppar som ökar risken att stöta bort det nya organet. Genom att bryta ner dessa antikroppar hoppas Hansa Medical på att kunna motverka att den nya njuren stöts bort av patientens immunförsvar. I augusti förra året genomfördes den första njurtransplantationen i studien.

I dag meddelade Hansa Medical att en ny fas II-studie med Idesbehandling i samband med njurtransplantation har godkänts för genomförande i USA. Studien, som leds av den amerikanske läkaren Stanley Jordan, ska genomföras vid Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles, Kalifornien.

Snart ska den första av totalt 20 patienter inkluderas i studien. De kommer att få en behandling med Ides innan de genomgår njurtransplantation. Resultaten kommer att följas upp sex månader efter transplantationen.

Nu planeras ännu en fas II-studie med Ides för njurtransplantation som ska utföras vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, och Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Dessutom kikar bolaget på andra indikationer för läkemedelskandidaten, som de immunologiska sjukdomarna Guillain-Barrés syndrom och den autoimmuna sjukdomen Goodpastures syndrom . I januari meddelade bolaget att det tillsatt ett nytt medicinskt råd som ska ge stöd i utvecklingen av Ides till den sistnämnda indikationen.

Arbetet pågår nu även med att ta fram en ny generation Ides-baserade molekyler som kan användas för upprepad dosering. Detta ska bredda behandlingens möjliga användningsområden till kroniska sjukdomar. Några kandidater har tagits fram som ska optimeras under 2015 så att preklinisk utveckling kan påbörjas under nästa år 2016.

Läs mer om Hansa Medical.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063