23948sdkhjf

Follicum till Tyskland

Håravfallsbolaget planerar att starta en klinisk studie i årsskiftet.
Efter ett lyckat rådgivningsmöte med det tyska läkemedelsverket Bfarm hoppas det Lundabaserade forskningsföretaget Follicum på att kunna starta upp en klinisk fas I/II-studie i landet. Syftet med studien är att studera säkerhet och effekt hos bolagets läkemedelskandidat FOL-005 mot håravfall och oönskad hårväxt.

Bolaget meddelar att om ingenting oförutsett sker i toxstudierna så kan en klinisk studie påbörjas i Tyskland vid årsskiftet 2015/2016. Nu väntar arbete med att förbereda det som krävs för att få genomföra en sådan studie.

- Den kliniska studien är planerad att genomföras i Tyskland av den anledningen att Follicum har goda kontakter med en klinik som har bred kompetens och stor erfarenhet av hårstudier. Härutöver samarbetar vi med ett antal beslutsfattare som är verksamma i Tyskland. Vi har för avsikt att lämna in ansökan om start av en fas I/IIa-studie till det tyska läkemedelsverket under tidig höst 2015, enligt tidigare kommunicerad tidsplan, säger Follicums vd Jan Alenfall i ett pressmeddelande.

I prekliniska studier har FOL-005 visat sig ha både en hårtillväxtstimulerande, och -hämmande effekt. Hur det blir beror på i vilken preklinisk modell som har använts.

I mars visade Follicum upp lovande resultat från en preklinisk studie där FOL-005 testades på human hud som transplanterats till möss med nedsatt immunförsvar, SCID-möss. Resultaten visade att behandlingen inhiberar hårsäckarna och därmed minskar hårtillväxten kraftigt.

Follicum noterades i november 2014 på Aktietorget .

Läs mer om Follicum.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066