23948sdkhjf

Uppåt för Sobi

Läkemedelsbolagets resultat vänder uppåt från minus.
Specialistläkemedelsbolaget Swedish Orphan Biovitrum redovisar ett ebita-resultat på 172 miljoner kronor för det första kvartalet år 2015. Det kan jämföras med -288 miljoner kronor för motsvarande period förra året. Redovisat rörelseresultat blev 102 miljoner (-358) och nettoomsättningen uppgick till 865 miljoner kronor (573).

Resultatet efter skatt landade på 106 miljoner kronor för det första kvartalet 2015 (-329) och resultatet per aktie uppgick till 0,40 kronor (-1,22).

Sobi upprepar bedömningen att de totala intäkterna 2015 blir i intervallet 2,8-3,0 miljarder kronor och att bruttomarginalen kommer att ligga i intervallet 58-60 procent. Rörelsekostnaderna bedöms öka när bolaget fortsätter förberedelserna inför den planerade lanseringen av Elocta. Sobi räknar med att ebitaresultatet kommer att ligga i intervallet 300-400 miljoner kronor. Bolaget preciserar därmed sin tidigare prognos där lydelsen var att ebita skulle vara i nivå med fjolåret (307 miljoner). Detta avser ebita på justerad nivå.

Utsikterna för 2015 baseras på växelkurserna den 19 februari 2015 och exkluderar intäkter från den potentiella lanseringen av Elocta i Europa.

I en nyhetskonferens i anslutning till onsdagens kvartalsrapport meddelar Sobis vd Geoffrey McDonough att han inte har några kommentarer till de preliminära buddiskussioner som bolaget befinner sig i.

- Jag har inget mer att säga än vad vi sagt tidigare men när vi har det så kommer vi informera er, säger han.

När tror du ni kan säga något kring detta?

- Vi har ingen tidsfrist eller några förväntningar kring det, säger vd.

Var du överraskad över att bli kontaktad?

- Nej, det är mycket vanligt att bli kontaktad i denna bransch, särskilt om man har en stor del av sin intjäning som ligger i framtiden, kommenterar han.

Sobi upprepar vidare att blödarsjukaprojektet faktor 8, Elocta, börjar säljas i Europa senare i år, då godkännande väntas mot slutet av året. Beträffande faktor 9, Alprolix, väntas alltjämt en EU-ansökan under det andra halvåret i år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109