23948sdkhjf

Satsar på virtuell ledning

Professor Agneta Richter Dahlfors bolag är först ut när Medeon testar ett nytt koncept med virtuella ledningsgrupper. Syftet är att ge den Malmöbaserade forskningsparkens bolag ett mer samlat och strukturerat stöd.
- Som forskare eller entreprenör är man ofta väldigt ensam i sin roll. De flesta har inga egna ledningsgrupper utan skapar i stället olika kompetensnätverk på egen hand. Med den virtuella ledningsgruppen vill vi samla precis de kompetenser som bolagen behöver på ett samlat och strukturerat sätt, säger Medeons vd Ulf G Andersson.

Han har varit drivande bakom idén att skapa virtuella ledningsgrupper, där medlemmarna inte är anställda av bolaget i fråga. Tanken är att den ska sättas ihop och uppdateras kontinuerligt för att alltid kunna bidra med de kompetenser som behövs, exempelvis IP, juridik, ekonomi och affärs- och organisationsutveckling.

Under hösten 2014 flyttade Agneta Richter Dahlfors, professor i mikrobiologi vid Karolinska Institutet, in i Medeon med sitt bolag Richter Life Science Development.

Det är det första och hittills enda bolaget som får pröva på det nya konceptet med en virtuell ledningsgrupp.

- Om pilottestet på Richter Life Science Development faller väl ut så kan vi applicera konceptet i fler projekt och start up-bolag. Vad jag känner till så finns virtuella ledningsgrupper inte på någon annan forskningspark eller inkubator, säger Ulf G Andersson.

Han är en av medlemmarna i Richter Life Science Developments virtuella ledningsgrupp, som hade sitt första möte veckan efter påsk.

- Tanken är att hela ledningsgruppen ska träffas två till tre gånger per år. Utöver det kommer Agneta sannolikt ha kontakt med delar av gruppen mellan våra möten.

Richter Life Science Development bildades 2012 för att skydda patent kopplade till forskningsresultat som snart ska publiceras. Förhoppningen är att tekniken som skyddas av patenten ska leda till utvecklingen av nya sensorer för att detektera biofilm, när kolonier av bakterier omger sig med en struktur av kolhydrater och proteiner som dels hjälper bakterierna att fästa vid olika ytor, dels skyddar dem från omgivningen.

- Det finns ett enormt intresse för biofilmsforskning och det behövs fler verktyg för detta. De markörer som finns för biofilmer i dag är ospecifika, det går inte att säga exakt vad de binder till. Vi har hittat sätt att med en optisk analys kunna specificera vilka komponenter som finns och på så vis även kunna säga vilken bakterie som bildat biofilmen, säger Agneta Richter Dahlfors.

De produkter som företaget ska utveckla kommer i första hand att anpassas för forskningslaboratorier. Framöver finns det dock även planer på att utveckla diagnostik- och analysmetoder för sjukvården, där biofilmer på medicinteknisk utrustning och ytor i sjukhusmiljön kan skapa stora problem.

Förhoppningen är att ha en färdig produkt inom ett års tid. Ett annat mål för Agneta Richter Dahlfors är att hon under året ska hinna bygga upp sitt andra bolag på Medeon. Det ska fokusera på utlicensiering av de tekniker som tas fram av Richter Life Science Development.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078