23948sdkhjf

Vill ha skräddarsytt riskkapital

Det statliga riskkapitalet borde komplettera det privata genom att rikta sig till de utvecklingsstadier där det finns investeringssvackor, säger Ingrid Heath på Sweden Bio.
Utredaren Hans Rydstad har i uppdrag från Regeringen att under våren se över det statliga riskkapitalet och ta fram förslag på insatser för att möta de behov som finns. Resultatet från hans arbete ska redovisas den 15 juni i år.

Med anledning av detta skickade branschorganisationen Sweden Bio under gårdagen ut en rapport med förslag kring hur det statliga riskkapitalet kan anpassas för att stärka svensk life science. Där understryks det att Sverige har ett högt antal mindre life science bolag med färre än tio anställda samt ett antal större bolag med drygt 250 anställda. Bolag i storleksordningen däremellan finns det däremot få av och Sweden Bio menar att en viktig anledning till detta är avsaknaden på riskvilligt kapital.

- Det här är en väldigt viktig fråga för oss eftersom många av våra medlemsföretag befinner sig i tillväxtfasen. När vi frågar dem vad deras största utmaning är så svarar de i princip alltid att det är svårigheten att få in kapital till sin verksamhet. Den tidiga utvecklingsfasen i life science-företag är både längre och dyrare än den i många andra branscher och det måste man anpassa riskkapitalet till, säger Ingrid Heath, vice vd och policychef på Sweden Bio.

I rapporten lyfter branschorganisationen fram att länder som USA, Nederländerna, Danmark och Israel har arbetat mycket med att just matcha det statliga riskkapitalet till det privata.

- Det statliga riskkapitalet får inte konkurrera ut det privata utan borde snarare komplettera det genom att rikta sig till de utvecklingsstadier där det finns investeringssvackor i dag. I de tidigaste utvecklingsfaserna behövs det kompletterande investeringar på runt fem miljoner, och i de senare faserna finns det behov av mellan 50 till 100 miljoner kronor, säger Ingrid Heath.

Sweden Bio menar även att det är viktigt att det statliga riskkapitalet arbetar för ökade privata investeringar, bland annat genom att investera i redan befintliga life science-fonder och genom att uppmuntra uppstarten av nya. Dessutom är det viktigt att locka hit mer internationellt kapital.

- De privata investeringsfonderna jobbar i internationella nätverk. De är högspecialiserade och erfarna och känner till branschen väl. Därför tror vi att det bästa sättet att jobba internationellt är att just investera i dem, säger Ingrid Heath.

Tisdagen 12 maj bjuder Sweden Bio in till en diskussion i Stockholm om hur det statliga riskkapitalet kan anpassas för life science-branschen. Där kommer bland annat Hans Rydstad att medverka.

[tboot_well width="75%"]

Antal anställda i Sveriges life science-bolag

Av Sweden Bios 182 medlemsföretag är 139 rena life science-bolag (resten bedriver verksamhet inom exempelvis juridik, ip, finansiering och affärsutveckling). Av dessa 139 har:

6 stycken över 251 anställda

14 stycken mellan 51 och 250 anställda

29 stycken mellan 11 och 50 anställda

90 stycken under 10 anställda

[/tboot_well]
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062