23948sdkhjf

Lägger hoppet på stamceller

Diabetesbolaget Diamyd är storägare i biobanken Cellaviva i hopp om stamcellsbaserade behandlingar mot typ 1-diabetes i framtiden.
Diamyd Medical , som utvecklar det terapeutiska vaccinet Diamyd mot den autoimmuna sjukdomen typ 1-diabetes, äger 39 procent av bolaget Cellaviva. Det är Sveriges första kommersiella biobank för stamceller och är sprunget ur ett projekt från Karolinska Institutet Innovations.

Nu till sommaren ska Cellaviva börja erbjuda sin första tjänst. Den riktar sig till blivande föräldrar, som erbjuds insamling och förvaring av stamceller från navelsträngsblodet från sina nyfödda barn. Förhoppningen är att de ska kunna användas som en behandling för vissa eventuella sjukdomar hos barnet och dess familjemedlemmar i framtiden.

Cellaviva erbjuder endast förvaring av stamceller och ska inte bedriva någon egen forskning. Framöver planeras dock en tjänst där stamceller kan beställas från biobanken av forskare.

- I höst ska vi påbörja arbetet med att samla in mesenkymala stamceller från den vävnad som kallas Whartons Jelly i navelsträngarna. Donerade sådana celler kommer att göras tillgängliga för forskare, säger Cellavivas vd Hans-Peter Ekre.

- De som vill ta del av stamcellerna kommer att få skicka in en ansökan som Cellaviva kommer att utvärdera med en panel av oberoende forskare. Efter att insamlingen har kommit igång så kommer det att ta ungefär ett år för att biobanken ska vara stor nog för att vara intressant för forskningen, tillägger han.

I samband med en emission i april utökade Diamyd Medical sin investering i Cellaviva med 0,8 miljoner kronor och är nu ägare till 39 procent av bolaget . Anledningen som lyfts fram till Diamyds finansiering av projektet är just forskningsdelen av verksamheten.

- Vi tror på stamceller. Bland annat hoppas vi att man i framtiden ska kunna använda dem till att tillverka nya insulinproducerande betaceller för att slutgiltigt bota en patient med typ 1-diabetes, säger Diamyds vd Anders Essen-Möller.

Förhoppningen är att en sådan behandling ska kunna komplettera effekten hos Diamyds immunomodulerande diabetesvaccin, som i skrivande stund testas i fem parallella kliniska studier, med en sjätte studie på gång.

- Om vi kan stoppa den vid typ 1-diabetes pågående autoimmuna nedbrytningen av insulinproducerande betaceller med vårt diabetesvaccin så är det bra och om det även skulle gå att öka mängden av insulinproducerande celler och helt återställa insulinproduktionen med hjälp av stamceller så skulle det vara ännu bättre, säger Anders Essen-Möller.

Han påpekar att Diamyd Medical inte planerar att sköta utvecklingen av en sådan kombinationsbehandling själv men att man förväntar sig att andra kommer att bedriva sådan forskning.

- Diabetes är en stor sjukdom och det är knappast någon tvekan om att stamcellerna i Cellavivas forskningsbank bland annat kommer att användas inom diabetesområdet. Dessutom kan forskningsframsteg inom andra områden, som regenerering av vävnader och organ, komma att bli till fördel även för diabetespatienter, säger Anders Essen-Möller.

Läs mer om Diamyd Medical.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062