23948sdkhjf

Starkt från Moberg

Läkemedelsbolaget visar upp fortsatta starka siffror i sin rapport från det första kvartalet.
Efter sitt första helår med vinst visar läkemedelsbolaget Moberg Pharma upp starka siffror i sin finansiella rapport från det första kvartalet 2015. Bland annat landade nettoomsättningen på 73,1 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 47,4 miljoner under motsvarande period förra året.

Ebitda ökade med 131 procent, och landade på 17,4 miljoner kronor (7,5). Rörelseresultatet uppgick till 14,9 miljoner (5,7), resultatet efter skatt blev 10,9 (4,1) och resultatet per aktie var 0,75 (0,34).

- Försäljningen i USA ökade med 38 procent under första kvartalet, 7 procent vid fast växelkurs, med Kerasal Nail som den viktigaste tillväxtfaktorn och med en marknadsandel i USA som översteg 20 procent, skriver bolagets vd Peter Wolpert i kvartalsrapporten.

Han tillägger att andra viktiga händelser som skett på den amerikanska marknaden är lanseringen av produkterna Kerasal Nail Fungal Nail Repair och Kerasal Nail Complete Care

- Vi har också nyligen lyckats att expandera distributionen av Domeboro till Walmart. Vi genomför förbättringar av vår mediestrategi och ser fram emot att utvärdera utfallet av dessa när vi nu närmar oss högsäsongen för våra största varumärken, skriver han.

I april förvärvade Moberg Pharma Balmex med produkter för blöjeksem. Detta köp bidrog med omsättning på en gång, enligt bolaget.

- Produktförvärv av denna typ ger skalfördelar genom att vi fullt kan utnyttja vår infrastruktur och integrationsmodell. Balmex har lägre bruttomarginal än vår befintliga portfölj, men förväntas ändå bidra till vårt långsiktiga mål: en ebitda-marginal på 25 procent under lönsam tillväxt.

Försäljningen utförd av bolagets distributörer ökade med 102 procent under kvartalet, exklusive milstolpsbetalningar. Asien, Europa och Kanada stod för den största ökningen och framöver lägger bolaget ett stort hopp till Asien, där lanseringar har inletts på tre marknader hittills: Singapore, Hongkong och Malaysia .

Peter Wolpert skriver vidare att bolagets så kallade Innovationsmotor, med en effektiviserad marknadsföring, produktutveckling och verksamhet, har uppnått viktiga milstolpar under perioden. Bland annat har den givit upphov till nya patent i både USA och Europa.

Under år 2014 publicerade Moberg Pharma lovande resultat från en fas II-studie med nagelsvampsbehandlingen MOB-015. Nu har bolaget pågående diskussioner med potentiella partners som kan finansiera en betydande del av en planerad fas III-studie med substansen, samt en eventuell kommersialisering.

- För Bupi har patientrekryteringen till den kliniska studien gått långsammare än väntat. Vi förväntar oss resultat från studien under hösten, skriver Peter Wolpert.

Läs mer om Moberg Pharma.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062